VIDEO Cine este duhovnicul Ilie, acest Rasputin al secolului XXI, cu care se sfătuiesc Patriarhul Kirill şi liderul de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duhovnicul Ilie
Duhovnicul Ilie

Rezervat în privinţa feţelor bisericeşti în timpul primelor două mandate de preşedinte (2000-2008), Vladimir Putin a schimbat macazul odată cu revenirea la Kremlin. Mizând pe ortodoxism, speră la dăinuirea regimului său. Iar unul dintre lianţii acestei colaborări în interes reciproc dintre putere şi biserică este schiarhimandritul Ilie, duhovnicul partiarhului Kirill şi, potrivit presei de la Moscova, chiar şi al şefului statului rus.

Odată cu revenirea la Kremlin, în mai 2012, Vladimir Putin şi-a făcut un obicei din a apărea alături de marile feţe bisericeşti şi la marile lor evenimente. Practic, a reluat o tradiţie seculară de conlucrare cu beneficii mutuale între stat şi biserică. Potrivit presei ruse, unul dintre artizanii noii relaţii este schiarhimandritul Ilie, duhovnicul partiarhului Kirill, al premierului Dmitri Medvedev şi chiar al liderului de la Kremlin.

25 mai 2017, la Mănăstirea Stretenski din Moscova, situată la doi paşi de sediul FSB, moştenitorul serviciului sovietic de spionaj KGB, Vladimir Putin spune, alături de patriarhul Kirill, care este misiunea lor. „Ştim cât de fragilă este pacea între oameni. Nu trebuie să uităm niciodată cât de greu este să vindeci rănile născute din divizare. Iată responsabilitatea noastră comună: «să facem tot ce ne stă în putere pentru a păstra unitatea naţiunii ruse»“, a declarat preşedintele rus, care a asistat solemn şi impasibil la toată ceremonia liturgică. Apoi i-a înmânat patriarhului o icoană veche de patru secole reprezentându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul.

La câteva luni distanţă, liderul de la Kremlin s-a afişat din nou alături de patriarh cu prilejul unui eveniment deosebit de important pentru o parte a lumii ortodoxe. În premieră pentru un preşedinte rus, Putin a asistat la Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse. Felicitând prezenţa sa în faţa a 350 de feţe bisericeşti, Kirill a vorbit despre un „eveniment istoric“. „Observăm în numeroase ţări o erodare a valorilor tradiţionale, ceea ce duce la degradarea societăţii“, a subliniat la rândul său preşedintele rus în faţa Sinodului, cu câteva luni înainte obţinerea celui de-al patrulea mandat.

La preluarea mandatului, pe 7 mai 2018, l-a lăsat pe patriarhul Kirill în umbra unui stareţ bătrân, văzut drept unul dintre personajele aplecării sale spre conservatorism pe fondul disputelor în creştere cu „Occidentul decadent“. Scena a captat atenţia întregului public, iar Kremlinul a venit cu informaţii cât să lase să planeze misterul. Imediat după primirea binecuvântării, Putin s-a apropiat de unul dintre preoţii din sobor, l-a luat de mâini şi l-a privit cu un respect aparte. Era schiarhimandritul Ilie, care s-a mutat la Peredelkino, cunoscutul complex al scriitorilor din apropiere de Moscova, imediat după ce a devenit duhovnicul patriarhului Kirill, uns la 1 februarie 2009.

duhovnicul ilie

„O persoană uimitoare, cu darul previziunii“

Nu se ştie de când datează legătura dintre Putin şi stareţul Ilie. Cert este că acesta din urmă este destul de cunoscut elitei ruse, fiind duhovnic, pe lângă patriarh, pentru guvernatori, generali şi soţii Medvedev. Îi primeşte pentru sfaturi de viaţă, prezicerea viitorului, vindecarea bolilor şi nu numai. Anatolii Brovko, un fost guvernator al regiunii Volgograd, s-a declarat entuziasmat după o vizită la schiarhimandrit, catalogându-l  drept „o persoană uimitoare, cu darul previziunii“.

Pus în situaţia de a confirma existenţa unei relaţii între Putin şi stareţul Ilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov nu a negat informaţia. El nu a dat detalii, dar a subliniat că cei doi au vorbit de cel puţin două ori la telefon. Pe 8 martie 2017, Putin l-a sunat pe stareţ pentru a-l felicita cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani. Pe 7 octombrie 2018, protul de la Peredelkino l-a sunat la rândul său pe preşedintele rus pentru a-i transmite gratitudinea sa cu prilejul celei de-a 66-a aniversări de la naştere.

„Te rogi pentru preşedinte?“

Ulterior, stareţul a făcut campanie pentru Putin. La  Krasnodar, cu două săptâmâni înainte de alegerile prezidenţiale din 18 martie din Rusia, i-a încurajat pe enoriaşi să iasă la vot pentru a nu permite „reîntoarcerea la putere a ateiştilor“. În Tver, a fost mai concis, pronunţându-se pentru realegerea lui Putin, care a venit la putere prin „rugăciunile sfinţilor părinţi“.

Născut Aleksei Afanasevici Nozdrin, stareţul Ilie este absolvent al Academiei Teologice din Leningrad (astăzi Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin). A fost uns călugar de influentul mitropolit Nikodim, care avea legături strânse cu regimul sovietic. În 1978, a plecat la Athos, la Mănăstirea Panteleimon. În 1989, s-a întors în Rusia şi s-a implicat în renaşterea Mănăstirii Optina.

duhovnicul ilie

Un anticomunist convins, stareţul Ilie are, la cei 87 de ani ai săi, un respect aparte pentru stat, scrie publicaţia „Proiekt“. El a sprijinit ideea ridicării unui monument în memoria primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, pe care l-a comparat cu Sfântul Gheorghe şi a sfinţit un monument în cinstea lui Ivan cel Groaznic, care a domnit în secolul XVI.

„Nu trebuie să te gândeşti că Ilie forţează pe cineva să iubească puterea”, spune un preot de la Mănăstirea Optina. „Chiar şi atunci când vii la el pentru o conversaţie personală, adesea te întreabă: «Te rogi pentru preşedinte?»“, adaugă preotul.

Curea de transmisie 

Relaţia lui Ilie cu Putin este probabil şi unul dintre motivele interesului elitei ruse faţă de stareţ. Unii oficiali cred că „prin intermediul lui Ilie pot transmite diverse informaţii preşedintelui în doar două zile“, notează sursa citată.

În cursul primelor două mandate de preşedinte (2000-2008), Putin a ţinut să fie un bun gestionar şi s-a ţinut la distanţă de religie. Acum permite Bisericii Ortodoxe să-şi recupereze lăcaşurile dărâmate de sovietici. Potrivit patriarhului Kirill, circa 9.000 de biserici au fost construite în Rusia în ultimii zece ani. În plus, biserica a reuşit, cu sprijinul statului, să predea religia în şcoli şi să aibă parte de o lege care pedepseşte cu închisoarea „ofensele la adresa sentimentelor credincioşilor“. La rândul său, patriarhul Kirill susţine politica internă şi externă a regimului Putin.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, „ideologia comunistă a încetat să existe şi golul nu putea fi acoperit decât de religie“, a explicat Putin, într-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone, decizia sa de a apropia poporul de ortodoxism. În 1991, doar 2/3 dintre ruşi se declarau ortodocşi. În prezent, numărul lor a crescut la 70%.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite