Rusia, nervoasă că pierde războiul informatic cu SUA
0Ambasada Federaţiei Ruse la Washington a caracterizat declaraţia Casei Albe cu privire la data la care ar putea avea loc o invazie a Rusiei asupra Ucrainei ca fiind falsă, susţinând, totodată, că este vorba despre exercitarea unei presiuni informaţionale.
”Ne-a atras atenţia declaraţiile purtătorilor de cuvânt de la Casa Albă şi de la Pentagon, în timpul briefingurilor din 14 ianuarie, potrivit cărora Rusia ar căuta un fel de pretext pentru a ”invada” Ucraina”, se arată în declaraţia Ambasadei postată pe Facebook. Ambasada mai menţionează faptul că ”reprezentanţii Administraţiei americane, fără a avea unele probe, descriu în mod detaliat scenariile unor astfel de provocări şi numesc termenii unei eventuale demarări ale ”operaţiunilor”.
”Se repetă unul şi acelaşi scenariu: mai întâi sunt lansate ştirile false, o ”umplutură” de senzaţional, care ulterior fiind repetate de nenumărate ori de către presă, se transformă în breaking news”, a adăugat misiunea diplomatică. Ambasada a subliniat că o astfel de abordare a problemei ”confirmă faptul că asupra Rusiei se exercită o presiune informaţională continuă”.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că ”invazia” Rusiei împotriva Ucrainei ar putea începe pe la mijlocul lunii ianuarie-februarie. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a menţionat faptul că ”Rusia poate inventa un pretext pentru a ataca”. În plus, CNN, citând o sursă din Administraţia SUA, a publicat un articol, în care susţine că Rusia pregătea o acţiune provocatoare în Donbas pentru a ”crea un pretext de a invada estul Ucrainei”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a catalogat această declaraţie gratuită şi nefondată. În luna noiembrie, Peskov susţinea că Rusia nu va ataca pe nimeni.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri rapoartele din mass-media occidentală conform cărora Moscova pregăteşte o provocare în estul Ucrainei, descriindu-le drept bazate pe informaţii „nefondate”, a informat agenţia de presă TASS. Un oficial american a declarat vineri mai devreme că există indicii care arată că „actorii de influenţă ruşi încep deja să fabrice provocări ucrainene în reţelele de stat şi de socializare pentru a justifica o intervenţie rusă şi a semăna diviziuni în Ucraina”.
Washingtonul şi Kievul acuză Rusia de faptul că se pregătesc să efectueze operaţiuni false de sabotaj, ca pretext pentru a invada Ucraina. Pentagonul afirmă că Rusia a trimis în estul Ucrainei agenţi antrenaţi să comită acte de sabotaj, împotriva forţelor susţinute de Rusia din regiune. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a oferit detalii suplimentare: „Avem informaţii ce indică faptul că Rusia lucrează activ să creeze un pretext pentru o posibilă invazie, pentru o acţiune împotriva Ucrainei. De fapt, avem informaţii că (Moscova) a trimis un grup de agenţi pentru a comite ceea ce noi numim operaţiune sub steag fals – o operaţiune concepută pentru a arăta ca un atac asupra lor sau asupra populaţiei rusofile din Ucraina, ca scuză pentru a intra în această ţară.” Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că Rusia complotează pentru a înscena operaţiuni similare în Republica Moldova. Kremlinul neagă aceste acuzaţii.