Rusia acuză Wikipedia că încurajează o „interpretare exclusiv anti-rusă” a „operaţiunii speciale” din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Rusia le solicită administratorilor Wikipedia să elimine „informaţiile false” despre războiul declanşat în Ucraina. Moscova învinovăţeşte platforma că încurajează o „interpretare exclusiv anti-rusă” a întâmplărilor petrecute în Ucraina.

„Pe baza unei cereri din partea Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse, Roskomnadzor a trimis pe 4 aprilie administraţiei Wikipedia o cerere de limitare a difuzării de informaţii inexacte semnificative din punct de vedere social privind Forţele Armate ale Federaţiei Ruse”, a comunicat Roskomnadzor. 

Agenţia rusă de monitorizare a mass-media face reclamaţii administratorilor Wikipedia că enciclopedia s-a transformat într-o „ nouă linie de atacuri informaţionale constante asupra ruşilor”. 

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informaţii false. În acelaşi timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, a mai adăugat  agenţia de monitorizare a presei. 

Roskomnadzor a informat parchetul de la Moscova că Wikipedia a încălcat cererile anterioare ale sale de a şterge „informaţiile inexacte” cu privire la situaţia din Ucraina. 

După ce Rusia a interzis platformele de social media, Wikipedia  a fost luată în vizor.

Roskomnadzor a învinuit Wikipedia că a „diseminat ilegal informaţii” despre trupele ruse, victimele civile ucrainene şi activităţile bancare, avertizând-o că o va interzice în Rusia dacă nu elimină articolul „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”. 

„Administraţia resursei de internet nu a îndeplinit încă solicitarea agenţiei”, a mai adăugat agenţia, menţionând că administratorii care nu şterg ştirile „ilegale” riscă o amendă de până la 4 milioane de ruble şi interzicerea site-ului. 

Moscova a aplicat amenzi următoarelor reţele de socializare: Twitter, Instagram şi Facebook/Meta pentru că nu au şters ştirile pe care le consideră false, până să le interzică după declanşarea „operaţiunii speciale” din Ucraina. 

Facebook şi Instagram au fost blocate în Rusia pe 21 martie, deoarece compania Meta, care le posedă, a fost considerată drept „organizaţie extremistă”. Twitter a fost interzis de la începutul lunii martie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite