Război în Ucraina. Problemele legate de combustibil şi logistică frustrează avansul rusesc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Ursul rus a uitat un lucru important: combustibilul. Fără o logistică adecvată, nicio armată – oricât de puternică – nu poate cuceri alta.

Deşi probabil că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a imaginat o capturare rapidă a capitalei Ucrainei şi o capitulare rapidă de către preşedintele acesteia Volodimir Zelenski, forţele ruse nu pot ajunge la Kiev, nu numai din cauza luptei acerbe, ci şi din cauza lipsei de combustibil.

În ziua a patra a războiului, Rusia nu a capturat încă pe deplin oraşele mari şi obiectivul său principal: Kievul.

Deşi un mic detaliu, lipsa combustibilului a lăsat Rusia într-o situaţie jenantă, iar vehiculele şi trupele sale sunt prade uşoare pentru soldaţii ucraineni care au incendiat zeci, dacă nu sute de vehicule şi au capturat forţele ruse, scrie Jerusalem Post.

Trupele ucrainene sunt, de asemenea, înarmate cu rachete anti-tanc Javelin, iar rezistenţa acerbă a civililor a lăsat zeci de coloane de vehicule ruseşti blocate pe drumurile ucrainene. Un videoclipuri distribuit pe reţelele de socializare care un şofer ucrainean întrebând pe tanchiştii ruşi dacă vor să fie remorcaţi înapoi pe teritoriul lor a făcut înconjurul lumi.

În timp ce Kievul nu este departe de graniţa cu Belarus (care ajută Rusia în invazie), Ucraina este un teritoriu mare şi, de la atacul iniţial, armata rusă şi forţa sa masivă mecanizată întâmpină probleme în manevrarea în toată ţara.

Rusia are una dintre cele mai puternice armate din lume, după ce a cheltuit 61,7 miliarde de dolari pentru apărare în 2020. Potrivit Global Firepower, care analizează capacităţile militare ale ţărilor din întreaga lume, Rusia este a doua cea mai puternică armată din lume. Ucraina este pe locul 22 din 140.

Înainte de invazie, Rusia avea aproximativ 200.000 de militari dislocaţi la graniţele Ucrainei. Moscova a desfăşurat, de asemenea, sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander, tancuri şi artilerie. De joi dimineaţă, Rusia a lansat peste 250 de rachete balistice şi de croazieră asupra ţintelor din Ucraina, iar tancuri, vehicule blindate şi capabilităţi de război electronic au traversat ţara.

Atât Ucraina, cât şi Rusia şi-au îmbunătăţit armatele în ultimii ani, dar Rusia depăşeşte cu mult atât din punct de vedere al personalului (850.000 faţă de 250.000) cât şi al armamentului. În ceea ce priveşte puterea aeriană, Rusia are 4.100 de avioane, comparativ cu 318 de avioane ucrainene. Ambele armate au pierdut mai multe avioane de când au început luptele.

Potrivit unui raport al lui Philip G. Wasielewski şi Seth G. Jones făcut pentru Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, „Forţele logistice ale armatei ruse nu sunt proiectate pentru ofensive terestre pe scară largă departe de căile ferate”.

După patru zile de lupte grele şi sute de kilometri de condus, forţele ruse trebuie să se reaprovizioneze (muniţie şi personal) şi să realimenteze.

Un oficial american a declarat sâmbătă că liderii ruşi sunt „din ce în ce mai frustraţi” de modul în care a decurs invazia până acum. şi, potrivit Ministerului britanic al Apărării, „viteza înaintării ruse a încetinit temporar, probabil ca urmare a dificultăţilor logistice acute şi a rezistenţei ucrainene puternice”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite