Putin i-a luat faţa lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siria caricatura

Liderul de la Kremlin s-a adresat direct cetăţenilor şi politicienilor americani prin intermediul influentului cotidian american „New York Times“.


„Situaţia existentă, astăzi, în lume, în special situaţia din Siria şi din jurul ei, m-a făcut să mă adresez direct cetăţenilor şi politicienilor americani”, îşi începe preşedintele rus Vladimir Putin editorialul apărut în ediţia de ieri a influentului cotidian american „The New York Times“.

„Există toate temeiurile să se considere că armele chimice au fost folosite în Siria nu de armată, ci de forţele opoziţiei. Scopul este de a provoca implicarea protectorilor lor puternici de peste hotare“, subliniază liderul de la Kremlin. În plus, a avertizat şeful de la Kremlin, atacuri asupra Siriei ar putea să declanşeze un „nou val de terorism, să submineze eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijolociu şi Africa de Nord, prejudiciind totodată sistemul ONU“.

Articoul în care Putin avertizează Statele Unite să nu folosească forţa în Siria, a apărut cu câteva ore înainte să înceapă negocieri sub tensiune între şeful diplomaţiei americane, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavorv, asupra planului rus de plasare sub control internaţional şi apoi distrugere a arsenalului chimic sirian, la Geneva. Cei doi au venit însoţiţi de zeci de experţi în dezarmare.

Bătălia diplomatică, departe de final

Deşi şansele unei intervenţii militare în Siria au scăzut şi devin din ce în ce mai reduse, bătălia diplomatică este departe de final. Mulţi analişti au remarcat gafa diplomatică făcută de John Kerry şi de modul în care Rusia a „profitat” de această gafă, atunci când Kerry a vorbit despre posibilitatea renunţării la intervenţia militară dacă Assad transferă armele chimice sub controlul internaţional.
 
Într-un amplu reportaj cu privire la criza siriană, Channel 2 al televiziunii israeliene arată că preşedintele rus i-a promis liderului de la Damasc suplimentarea livrărilor de arme, ca parte a afacerii transferului de arme chimice siriene sub control internaţional.

Ideea plasării arsenalului de arme chimice siriene sub control internaţional îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin. El i-ar fi cerut lui Bashar al-Assad să scape cât mai repede de armele de distrugere în masă, în scopul prevenirii unui atac american asupra Siriei.

 În schimb, preşedintele rus i-a promis liderului sirian să suplimenteze furnizarea de arme către Damasc, iar o parte din armele promise ar fi deja în drum spre Siria, fiind transportate de la baza navală rusă din Novorossiisk. Nu se ştie exact ce i-a promis Putin lui Assad, conform surselor israeliene, reportajul menţionând doar că regimul sirian ar avea nevoie de avioane, tancuri şi piese de schimb pentru aproape toate tipurile de arme şi muniţie, pentru a reface stocurile epuizate în cei peste doi ani de conflict armat. Posibil ca Rusia să fi trimis Siriei 24 de avioane MiG-29, a căror livrare a fost amânată vara trecută.

Ce prevede planul rus de dezarmare chimică a Siriei

 Presa arabă publică noi detalii cu privire la planul de dezarmare chimică a Siriei. Punerea în practică a „ultimatumului“ dat de secretarul de stat american John Kerry cu privire la transferul de arme chimice sub control internaţional în decurs de o săptămână nu este posibilă, suţin mulţi experţi.

Potrivit acestora, căutarea, colectarea armelor chimice în Siria şi demontarea instalaţiilor de producţie va necesita cel puţin un an. Potrivit cotidianului „Kommersant“, planul de control al armelor chimice din Siria, prezentat, marţi, Statelor Unite ale Americii de către Rusia, cuprinde patru etape.

 Prima prevede aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, apoi Siria va dezvălui apoi locaţia arsenalului său chimic şi a locului de fabricaţie al armelor. Cea de-a treia etapă prevede autorizarea inspectorilor de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să intre pe teritoriul Siriei pentru a le examina. Ultima etapă prevede stabilirea, în cooperare cu inspectorii, a modului în care trebuie distruse aceste arme.

„Kommersant“ susţine că nu s-a decis încă cine se va ocupa cu distrugerea armelor. Ziarul precizează însă că nu este exclus ca Statele Unite şi Rusia să facă acest lucru împreună. Presa arabă mai notează că armele chimice ar urma să fie depozitate la Tartus, port sirian unde Moscova deţine o bază navală, şi apoi transportate pe teritoriul rus, unde vor fi distruse sub supraveghere internaţională, inclusiv din partea experţilor americani.

Soluţia diplomatică, neagreată de toţi

Noua întorsătură nu convine nici unor politicieni americani, nici opoziţiei siriene şi nici unor state din Orientul Mijlociu, iar Obama nu se află acum într-o situaţie de invidiat, după ce a lăsat ca Rusia să fie vioara întâi în problema siriană.  Ziarul israelian „Haaretz“ scrie că că cel mai mare ONG pro-israelian din SUA, AIPAC „va trimite 250 de lobbyişti” să se întâlnească cu membrii Congresului pentru a-i convinge să voteze pentru demararea intervenţiei militare americane, iar Arabia Saudită a trecut la presiuni şi promisiuni pentru a declanşa intervenţia militară. „Când nimeni nu se mai aştepta, ruşii au scos un Jocker din mânecă,  notează „Le Monde“.

„Ruşii sunt buni jucători de şah, iar Vladimir Putin şi-a pregǎtit probabil aceastǎ mutare din timp“, subliniază publicaţia franceză. Unii analişti considerǎ că propunerea rusă este o veritabilǎ şansǎ pentru atenuarea tensiunii, iar alţii spun că este „o capcanǎ grosolanǎ întinsǎ de ruşi occidentului“.„Liberation“ constată că Putin a făcut  occidentalilor o propunere care nu putea sǎ nu-i seducă pe aceştia, şi acum Rusia marcheazǎ o revenire în forţă pe scena diplomaticǎ internaţională.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite