Parlamentul rus va dezbate propunerea unor deputaţi către Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentul rus urmează să dezbată săptămâna viitoare o propunere a legislativului de a face apel la preşedintele Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk  din estul Ucrainei, controlate de rebelii pro-ruşi, relatează Reuters.

Recunoaşterea formală a autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk din regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil prim pas pe care Putin l-ar putea face în privinţa Ucrainei dacă nu reuşeşte să obţină garanţiile de securitate cerute Occidentului.

Volodin a publicat pe contul său de Telegram un comunicat conform căruiia Parlamentul rus a decis să examineze o rezoluţie depusă miercuri de 11 deputaţi ruşi, printre care se află şi liderul Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov. Aceştia susţin că Rusia trebuie să recunoască oficial cele două regiuni ca „state autosuficiente, suverane şi independente”, pentru a le proteja locuitorii de ameninţări externe.

Volodin a precizat că partidul pro-Putin „Rusia Unită”, aflat la guvernare, are îngrijorări legate de siguranţa ruşilor care trăiesc în aceste regiuni.

„Chestiunea care ne-a fost adusă spre examinare este foarte serioasă şi de mare responsabilitate, a spus el, adăugând că aceasta va fi dezbătută între liderii principalelor partide din Parlament şi ulterior de consiliul de conducere al Dumei care va stabili un calendar.

„Vedem că preşedintele Zelenski ignoră acordurile de pace de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele lucruri pot naşte tragedii. Nu trebuie să permitem să se întâmple asta”, a spus preşedintele Dumei de Stat.

Comasarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea graniţelor cu Ucraina a provocat îngrijorările statelor occidentale că între cele două state vecine ar putea izbucni un război, întrucât relaţiile lor s-au deteriorat permanent de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea conflictului cu rebelii pro-ruşi susţinuţi de Moscova din estul ţării în 2014.

De atunci Moscova a facilitat obţinerea a 600.000 de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii celor două regiuni din estul Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite