Mărturii ale deţinuţilor din închisoarea unde a fost dus Navalnîi: „Nu se respectă nicio lege. Te vor distruge”. Ce spune un fost activist încarcerat în „Ticăloasa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei NavanlîI a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii liberării condiţionate în timp ce se afla sub tratament în Germania FOTO EPA-EFE
Aleksei NavanlîI a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii liberării condiţionate în timp ce se afla sub tratament în Germania FOTO EPA-EFE

Un fost activist care a şi-a ispăşit sentinţa în aceeaşi colonie penitenciară în care a fost transferat Aleksei Navalnîi, şi anume în regiunea Vladimir situată la 200 de kilometri est de Moscova, spune că închisoarea a dezvoltat un sistem pentru izolarea deţinuţilor politici menit să le distrugă rezistenţa psihică.

Colonia penitenciară unde a fost adus opozantul rus este una din cele mai dure închisori din Rusia, chiar dacă formal are un regim de detenţie uşor, spune Konstantin Kotov, închis timp de doi ani pentru participare repetată la mitinguri neautorizate în cursul protestelor de la Moscova din vara anului 2019, relatează Moscow Times.

„Este o închisoare cu un regim extrem de strict. Îţi controlează fiecare mişcare, fiecare gând”, a spus activistul rus care a explicat care sunt condiţiile din această colonie penitenciară în care deţinuţii, circa 800, stau în 2 bărăci mari de câte circa 150 de paturi.

El spune că, deşi nu a suferit agresiuni fizice, a fost supus unor „presiuni psihologice” din prima clipă, relatează Bloomberg. De pildă, fiind pedepsit că nu a salutat un gardian sau că a împrumutat mănuşile unui deţinut după ce nu le primise pe ale sale.

Alţi deţinuţi care au avut experienţa mai multor închisori din Rusia i-au mărturisit acestuia că aici au avut parte de un regim din cele mai aspre, care „s-au resimţit ca un regim de maximă securitate pentru criminalii grei”.

Avocata lui Kotov, Maria Eismont, spune că la numai o zi şi jumătate de la încarcerare clientul său a fost nevoit să renunţe la confidenţialitatea întrevederilor dintre ei.

„Dacă aş fi în sistemul penitenciar şi ar trebui să iau o decizie prin care să-i fac viaţa un iad lui Navalnîi atunci aş alege să-l trimit în tabăra asta”, a spus ea.

Piotr Kurianov, avocat la ONG-ul Fundaţia pentru Apărarea Drepturilor Prizonierilor, a declarat că a fost şocat când a aflat că Navalnîi va fi transferat în închisoarea Vladimir.

„Nu se respectă nicio lege acolo. Te vor distruge. Lucruri cumplite se întâmplă acolo de foarte multă vreme, iar unele dintre au fost dezvăluite de Vladimir Pereverzin, în urmă cu 10 ani", a spus el, referindu-se la fostul manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca şeful său, Mihail Hodorkovski, a fost urmărit penal pentru acuzaţii de corupţie şi a petrecut şapte ani după gratii.

Pereverzin a fost închis aici între anii 2010 şi 2012. Acesta a avertizat într-un interviu telefonic din Berlin, unde locuieşte în prezent, că pe Navalnîii îl aşteaptă o perioadă dură în detenţie în această închisoare.

„Condiţiile erau cu siguranţă oribile. Închisoarea se află în apropierea unei mlaştini, este rece şi umedă, iar mâncarea e groaznică. Pe atunci era un loc cu multă violenţă”, a spus acesta.

Un regim de tortură

Avocatul Kurianov spune că majoritatea celor trimişi în această colonie sunt condamnaţi pentru jafuri sau trafic de droguri, dar că ocazional sunt aduşi aici şi condamnaţi celebri, pedepsiţi pentru activităţile lor politice. 

Un alt activist închis aici a fost Dmitri Demuşkin, acuzat de incitare la ură şi eliberat în urmă cu doi ani.

Acesta a descris o experienţă de „tortură” în sectorul 2 al acestei închisori cunoscut ca SUKA (ticăloasa), unde a stat 8 luni ale sentinţei sale.

„Mi se interzicea să vorbesc cu alţi deţinuţi, iar aceştia nu aveau voie nici măcar să se uite la mine. În afara celulei eram mereu încătuşat şi nu mi s-a permis să merg la biserica închisorii. În plus, mi-au interzis orice activităţi sportive”.

Deţinuţii politici citaţi spun că în pofida faptului că nu au fost bătuţi sau loviţi de gardieni, având în vedere mediatizarea cazului lor - au fost supuşi unui alt gen de tortură, şi anume una psihologică, prin intermediul izolării şi controlului strict al mediului de detenţie.

„Gardienii nu doreau să stârnească un scandal naţional”, a spus Pereverzin.

Totuşi foşti deţinuţi obişnuiţi confirmă faptul că în închisorile ruse condamnaţii sunt bătuţi sever de gardieni sau alţi deţinuţi. Recent o publicaţie rusă a dezvăluit clipuri cu deţinuţi care au avut nevoie de spitalizare iar unii dintre ei chiar au murit din cauza rănilor.

„Există un adevărat sistem prin care eşti bătut şi umilit zilnic”, spune un deţinut condamnat pentru jaf ce spune că primea bătăi zilnice de la gardieni şi alţi deţinuţi.

„Poate va ieşi ceva bun de aici”, spune el referindu-se la noul locatar al închisorii care speră el, poate ajuta la scoaterea la lumină a abuzurilor din închisoare.

Chiar dacă cel mai probabil Navalnîi nu va avea soarta lor, acesta nu va avea o şedere lină aici, mai ales dacă va ajunge în temutul sector 2.

Kotov e de părere că opozantul rus a fost adus aici întrucât există un sistem bine pus la punct de„ izolare psihologică” a prizonierilor politici.

Navalnîi nu va acces la corespondenţă electronică iar fiecare scrisoare primită sau trimisă va fi procesată şi analizată săptămâni sau luni înainte de a fi predată. Kotov spune că el nu era lăsat să răspundă scrisorilor mai mult de o oră pe zi şi era izolat de alţi prizonieri

„Le interzic celorlalţi să-ţi vorbească. Vor să te însingureze. Tot ce fac are menirea să te epuizeze din punct de vedere psihic. Sunt sigur însă că Navalnîi va fi destul de puternic să îndure toate obstacolele”.

Pereverzin spune şi el că ceilalţi prizonieri fuseseră instruiţi să-l ocolească ca pe un ciumat.

Directorul serviciilor penitenciare ruse Aleksandr Kalaşnikov susţinea vineri că Navalnîi „a fost transferat către un loc în care trebuie să se afle prin decizia tribunalului” şi că la adresa principalului opozant politic din ţară nu există „nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea”.

Navalnîi îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare în regiunea Vladimir

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite