Kremlinul ameninţă după obţinerea autocefaliei de către Biserica Ucrainei. Kievul răspunde că va acţiona dur în caz de „ostilităţi religioase“

Kremlinul ameninţă după obţinerea autocefaliei de către Biserica Ucrainei. Kievul răspunde că va acţiona dur în caz de „ostilităţi religioase“

Patriarhul Filaret al Ucraineni şi Patriarhul Kirill al Rusiei

Rusia „va apăra interesele ortodocşilor” în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a ameninţat vineri Kremlinul. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a atras atenţia asupra inadmisibilităţii actelor de extremism motivate religios ca urmare a lansării procesului de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrului Avakov, reacţia forţelor de securitate la eventuale provocări în acest sens va fi dură. „Fac apel la nepermiterea provocărilor şi a speculaţiilor pe această temă. Ministerul de Interne va asigura securitatea şi ordinea publică. Dacă va exista necesitatea de a face faţă extremismului şi ostilităţii religioase, vom acţiona dur“, a avertizat ministrul ucrainean de Interne, făcând apel la politicieni şi figurile publice să se abţină de la provocări şi tentative de destabilizare a situaţiei din Ucraina.

Menţionăm că Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova va fi recunoască de Constantinopol.

Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii califică decizia Patriarhiei de la Constantinopol în privinţa Bisericii din Ucraina drept o încalcare a teritoriilor canonice.

Declaraţii în acest sens a făcut şeful Departamentului pentru relaţia cu publicul din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe ruse, Vladimir Legoida.

„Debandada canonică pe care a întreprins-o Patriarhia Constantinopolului va distruge toată construcţia canonică a Bisericii Ortodoxe. Altfel este greu de înţeles declaraţia Patriarhiei de la Constantinopol de a întemeia relaţii cu nişte schismatici care au fost alungaţi de către Biserica mamă“, a spus Vladimir Legoida.

Acesta a mai adăugat că intrepretarea Patriarhiei de la Constantinopol de a putea acorda Tomos unei biserici este înţeleasă doar de această Patriarhie.

Legoida a mai adăugat că Sinodul Bisericii Ortodoxe ruse se va reuni la 15 octombrie pentru a adopta o poziţie oficială şi pentru a da apreciere deciziei de joi.

Rusia va „apăra interesele ortodocşilor“ în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhatul din Constantinopol a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a ameninţat vineri Kremlinul, citat de AFP.

Dacă au loc acţiuni ilegale, atunci, evident, la fel cum Rusia apără peste tot interesele ruşilor şi ale rusofonilor, va apăra interesele ortodocşilor. Este o poziţie globală şi de înţeles

, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

„Acţiunile Constantinopolului vor aduce un prejudiciu catastrofal, în primul rând pentru ortodocşii din Ucraina. Ceva teribil va începe“, a ameninţat joi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Aleksandr Volkov.

Sprijin din SUA

Statele Unite sprijină pe deplin dorinţa ucrainenilor de a avea propria biserică locală unificată, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, citat de UNIAN.

Volker a menţionat că decizia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu de a sprijini acordarea autocefaliei Bisericii ucrainene este o decizie religioasă.

„Din punctul de vedere al americanilor, singurul lucru pe care îl putem spune este că noi credem în principiul libertăţii religioase: ţara noastră se bazează pe acest lucru şi, prin urmare, susţinem dorinţa oricărui popor de a-şi mărturisi religia după cum doreşte, să aibă libertate şi recunoaştere şi să o facă în mod paşnic“, a spus reprezentantul special al SUA.

„Sper că nu vor exista proteste şi acţiuni violente organizate ca urmare a acestei decizii. Cred că va fi o tragedie dacă vom vedea acest lucru“, a subliniat el.

Volker a fost rugat să comenteze avertismentele reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Ruse că independenţa Bisericii ucrainene va duce la violenţă în Ucraina.

„Este o tragedie faptul că există lideri religioşi care vorbesc despre recurgerea la violenţă. Acesta va fi un eveniment teribil şi cu siguranţă nu vrem să îl vedem“, a spus reprezentantul special al Departamentului de Stat.

citeste totul despre: