Fantomele moldovenilor de la Soci. Sute de muncitori la negru au murit construind proiectul faraonic al lui Putin

Fantomele moldovenilor de la Soci. Sute de muncitori la negru au murit construind proiectul faraonic al lui Putin

Satul Olimpic de la Soci a costat aproximativ 50 de miliarde de dolari, iar Jocurile Olimpice de iarna trecută au devenit cel mai scump eveniment sportiv din istorie. FOTO Reuters

În jur de 70.000 de imigranţi au lucrat pentru construirea satului olimpic de la Soci, unde au avut loc Jocurile Olimpice de iarna trecută. Majoritatea au venit din Asia Centrală, dar şi mulţi moldoveni au profitat de ocazia de a câştiga câte o mie de euro pe lună. Câteva zeci dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, iar familiile lor povestesc cum au încercat ruşii să le cumpere tăcerea.

Ştiri pe aceeaşi temă

O anchetă realizată de portalul theblacksea.eu scoate la iveală neregulile companiilor ruse de stat şi private care au participat la construirea satului olimpic de la Soci. Oficial, autorităţile ruse susţin că numărul de decese înregistrat în rândul muncitorilor care au lucrat la Soci este de patru ori mai mic decât media înregistrată la nivelul industriei ruse a construcţiilor. Cu toate acestea, martorii şi familiile victimelor îi contrazic. 
 
Cum mulţi dintre cei care au murit lucrau la negru, cazurile nu au fost anchetate de autorităţile ruse şi, în cazul imigranţilor, nici de organele din ţările de origine. În ciuda statisticilor oficiale, foşti muncitori de la Soci au povestit pentru theblacksea.eu că decesele erau „la ordinea zilei”. Cele mai multe tragedii s-au petrecut în rândul muncitorilor din Uzbekistan, mai spun aceştia. 
 
Însă nici statisticile nu coincid. Dacă ruşii susţin că rata deceselor a fost una foarte scăzută, confirmând doar câteva cazuri izolate, doar datele oferite de autorităţile din Republica Moldova arată că 52 de cetăţeni moldoveni au murit la Soci între 2009 şi 2013. Acesta este însă numărul care reiese din solicitările făcute de familii pentru ajutorul de înmormântare, aşa că este posibil ca numărul real să fie mai ridicat. 
 
Astfel, arată jurnaliştii theblacksea.eu, este probabil ca numărul real al imigranţilor care au murit lucrând la Soci să fie mult mai ridicat, având în vedere că moldovenii au fost doar o minoritate în rândul muncitorilor străini de la Soci. 
 
Printre aceştia s-a numărat şi Mihai Cernisov, un tânăr de 22 de ani din Republica Moldova, care şi-a lăsat acasă soţia însărcinată în şase luni şi a plecat să muncească pe 1.000 de euro pe lună - adică de cinci ori mai mult decât un salariu mediu în Basarabia. El a plecat alături de vărul său, Iura, care povesteşte acum cum s-au angajat amândoi la negru, iar angajatorii îi minţeau constant că le vor face şi actele şi cum Mihai a murit electrocutat, iar autorităţile au muşamalizat cazul. 
 
Muncitorilor nu li se făcea niciun instructaj de protecţie a muncii şi, atunci când se produceau astfel de tragedii, autorităţile ruse scriau în acte că bărbaţii erau „neangajaţi”. La fel au făcut şi cu Mihai, al cărui trup a fost însoţit înapoi în Moldova de un angajat al RZDstroy, o subsidiară a căilor ferate ruse. Acesta i-a dat soţiei lui Mihai un plic cu 300.000 de ruble (aproximativ 6.000 de euro). La înmormântare, unul dintre şefii lui Mihai i-a spus femeii că RZDstroy îi va mai trimite bani. Într-adevăr, femeia a mai primit o singură dată 600 de euro. 
 
Jocurile Olimpice de la Soci reprezintă cel mai scump eveniment sportiv din istorie, ajungând să coste în jur de 50 de miliarde de dolari. Pregătirile pentru eveniment au fost demarate începând cu anul 2008, iar costurile au fost de 25 de ori mai mari decât cel al ultimei ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Vancouver, Canada. 
 
Costurile mari au fost justificate de lipsa aproape completă a facilităţilor locale adecvate. Cea mai mare parte din infrastructură (85%) a trebuit să fie construită de la zero, a susţinut francezul Jean-Claude Killy, preşedintele comisiei de coordonare a Comitetului Olimpic Internaţional şi unul dintre cei mai mari schiori ai lumii.
 
Nu au întârziat să apară acuzaţiile de corupţie, gestionare ineficientă a fondurilor şi depăşirile de buget care au planat deasupra organizatorilor timp de ani de zile. Oficialii din Guvern au făcut tot posibilul să minimalizeze criticile la adresa costurilor exagerat de mari, subliniind faptul că două treimi din cheltuieli sunt acoperite de investitorii privaţi.
 
Criticii susţin faptul că acele companii sponsor care au investit în complexul săportiv de la Soci sunt controlate de stat, astfel încât o mare parte din banii cheltuiţi provin, de asemenea, din bugetul statului rus.
 
Printre sponsorii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci se numără Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, Căile Ferate Ruse şi gigantul Gazprom.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările