Epidemia Ebola reaprinde îngrijorările privind cercetările secrete din laboratoarele militare ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii sovietici s-au împiedicat de barierele naturale care fac din Ebola un candidat destul de prost pentru armă biologică
Cercetătorii sovietici s-au împiedicat de barierele naturale care fac din Ebola un candidat destul de prost pentru armă biologică

Un incident din 1996, în care o laborantă dintr-un centru militar de cercetare din Rusia s-a infectat cu Ebola, ar fi fost uitat, dacă în ultima vreme virusul nu ar fi luat o asemenea amploare. Peste 10.000 de infectaţi cu Ebola şi aproape 5.000 de decese din cauza acestei boli, arată ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Femeia era un tehnician de laborator obişnuit, dar care avea o însărcinare periculoasă: să ia sânge de la animalele infectate cu Ebola într-un laborator militar secret. Atunci când s-a tăiat din greşeală, în timp ce era la serviciu, ea a decis să ţină sub tăcere incidentul, temându-se de repercusiuni. Apoi s-a îmbolnăvit, scrie „Washington Post“.

„Până când a cerut ajutorul unui medic, era prea târziu“, a declarat ani mai târziu unul dintre supraveghetorii laborantei, un fost om de ştiinţă specializat în arme biologice. Femeia a murit repede şi a fost îngropată, după cum spune o sursă, „într-un sac plin cu hipoclorit de calciu“, sau înălbitor.

Cercetări secrete în Rusia pentru a face din Ebola o armă biologică

Incidentul din 1996 poate că ar fi fost dat uitării, doar că virusul implicat era o formă letală a Ebola, iar locul unde s-a petrecut era un laborator militar secret din Rusia care aparţinuse programului de dezvoltare a armelor biologice al Uniunii Sovietice. Cu ani în urmă, acelaşi laborator din suburbiile Moscovei cultiva microbi pentru a fi folosiţi ca arme de război. Astăzi, mare parte din ce se petrece acolo nu este cunoscut, potrivit „Washington Post“.

Accidentul fatal din 1996, şi un altul similar în 2004, în care o altă femeie a murit în aceleaşi condiţii, deşi ea a anunţat imediat superiorilor ruperea mănuşii chirurgicale, ne oferă o imagine neclară a interesului ruşilor pentru virusul Ebola. Cercetările au început în secret cu eforturi ambiţioase de a transforma potenţialul Ebolei într-o armă biologică. Mai târziu aceste cercetări au presupus chiar manipularea codului genetic al virusului, explică oficiali şi cercetători americani.

Aceste eforturi au eşuat într-un final, pentru că cercetătorii sovietici s-au împiedicat de barierele naturale care fac din Ebola un candidat destul de prost pentru armă biologică.

Oficial, programul armelor biologice s-a încheiat în 1991, dar cercetările Ebola au continuat în laboratoarele Ministerului Apărării, cercetări care rămân în mare parte ascunse, în ciuda solicitărilor oficialilor americani de a se permite o mai mare transparenţă. Acum, în momentul în care lumea se confruntă cu o criză Ebola, secretele din jurul laboratoarelor ruseşti par şi mai adânci, alimentând teoriile conspiraţiei şi ridicând suspiciuni.

Cel puţin patru laboratoare au rămas închise pentru străini încă de la sfârşitul Războiului Rece, deşi multe instituţii civile au adoptat politici mai transparente şi au permis colaborări cu cercetători şi investitori străini, explică oficiali din SUA.

Experimente militare şi în SUA, nu doar în Rusia

Ameninţările în creştere sunt despre colecţia de virusuri mortale din laboratoarele secrete ale Uniunii Sovietice, care includ tulpini pe care oamenii de ştiinţă ruşi au încercat să le facă mai mortale şi mai dificil de detectat, explică Amy Smithson, expert în armele biologice de la Centrul pentru Studii de Neproliferare din Monetery, California. „Există mărturii ample ale dizidenţilor despre faptul că aceste noi tulpini nu au apărut în mod natural, ci au fost intensificate deliberat“, adaugă specialista.

Şi alte ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii, conduc experimente militare privind apărarea împotriva ameninţărilor biologice, inclusiv despre Ebola. Acest lucru a atras critici din partea unor experţi în sănătate, dar şi acuzaţii de ipocrizie din partea Rusiei. Oficialii de la Pentagon au spus, însă, că laboratoarele de apărare împotriva armelor biologice sunt supuse inspecţiilor regulate din partea agenţiilor externe.

Oficialii ruşi îşi apără dreptul de a avea secrete militare şi spun că au obţinut beneficii importante din anii de cercetare a virusului Ebola. Luna aceasta, ruşii au anunţat vaccinuri împotriva Ebola dezvoltate de aceleaşi două laboratoare militare care au pierdut oameni din cauza accidentelor cu virusul. „Vaccinurile sunt gata“, spune Valeri Cereşnev, şeful unui comitet de ştiinţă din parlamentul Rusiei, citat de agenţia de ştiri Tass.

Planuri pentru fabricarea virusurilor la scară industrială

Datorită unei burse de cercetare, dosare şi interviuri din epoca sovietică cu oamenii de ştiinţă ruşi au fost deblocate, obţinându-se astfel mai multe informaţii despre eforturile sovieticilor de a face arme dintr-o gamă largă de patogeni, de la antrax până la virusul care cauzează febra Marburg şi Ebola, potrivit „Washington Post“.

Potrivit acestor înregistrări, mare parte din cercetările Ebola par a fi fost dedicate dezvoltării unor vaccinuri menite să protejeze Armata Roşie. Însă oamenii de ştiinţă ruşi au condus şi experimente intenţionate să optimizeze creşterea virusului şi să izoleze părţi ale genomului său care îl fac mortal, spune Raymond Zilinkas, microbiolog şi co-autor al volumului „Programul Sovietic de Arme Biologice“, un istoric complex publicat în 2012 de editura Universităţii Harvard.

În timp ce oamenii de ştiinţă sovietici lucrau în secret la manipularea virusului, alte echipe au pus bazele unor fabrici care să poate reproduce patogenii modificaţi la scară industrială, explică Zilinskas. „Există un singur motiv pentru care ţi-ai dori producerea la scară mare a acestor virusuri, şi acesta este atacul“, spune el.

În anii dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice, directorii de cercetare s-au avântat în noi experimente care încercau să creeze supervirusuri cu rezistenţă la antibiotice, sau să combine elemente ale microbilor diferiţi pentru a le creşte mortalitatea. Serghei Popov, un fost om de ştiinţă la un laborator de cercetare militar ce a fugit în Occident, a descris cum lucra la „un agent complet artificial cu noi simptome şi, probabil, fără niciun mod de tratament“.

„Nimeni nu l-ar fi recunoscut, nimeni n-art fi ştiut ce să facă“, a declarat Popov într-un interviu cu PBS, în 2002.

Într-un final, eforturile de a crea o formă mai periculoasă de Ebola par a fi eşuat. Tulpinile mutante ale virusului au murit repede, iar cercetătorii sovietici au ajuns la concluzia pe care o împărtăşesc şi mulţi experţi americani acum: Ebola este un candidat slab pentru o armă de război, comparativ cu virusuri ca vărsatul de vânt, care este foarte infecţios, sau cu bacteria uşor de răspândit care cauzează antrax. Însă, nu se ştie exact ce se află încă depozitat în laboratoarele de cercetare militare ale Ministerului rus al Apărării, conchide „Washington Post“.


Citeşte şi:

Epidemia Ebola: aproape 5.000 de morţi şi peste 10.000 de infectaţi

Numărul cazurilor de Ebola a depăşit 10.000, iar decesele din cauza acestei boli sunt în număr de 4.922, potrivit ultimelor date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Situaţia Ebola în lume: un medic din New York depistat pozitiv, iar un asistent medical britanic vindecat s-a reîntors în Sierra Leone

Un medic din New York a fost depistat pozitiv privind virusul Ebola, o asistentă medicală din SUA, bolnavă de Ebola arată îmbunătăţiri semnificative, iar o echipă militară îşi începe antrenamentul privind combaterea acestei boli. CNN a realizat un raport cu situaţia Ebola din lume.

Cum a ajuns Ebola să bată la porţile Occidentului

De aproape patru decenii, Occidentul, implicit şi noi, cei aflaţi la periferia lui, a preferat să privească teroarea răspândită de temutul virus Ebola ca pe un exotism. În acelaşi timp, în îndepărtata Africă, în junglele şi aşezările din vestul şi centrul Continentului Negru, virusul făcea ravagii cu regularitate.

Ebola face tot mai multe victime: Un nou bilanţ OMS anunţă că 4.877 de oameni au murit din cauza epidemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, miercuri, un nou bilanţ în care se notează că febra hemoragică Ebola a provocat până în prezent moartea a 4.877 de persoane din aproape 10.000 de cazuri înregistrate, relatează AFP.

Psihoza Ebola goleşte şcolile în SUA, iar unii profită şi fac bani

În lume, dar în special în SUA, teama de a contacta Ebola a dat naştere unei psihoze generale. Şcolile s-au golit, afacerile şi-au închis temporar porţile, iar americanii care au vizitat Africa, sunt ocoliţi. „Există multe cazuri documentate privind preconcepţiile oamenilor şi teama de bolile infecţioase. Stigmatizarea este un joc vechi“, explică Andrew Noymer, profesor de sănătate publică la Universitatea din California.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite