După Marea Britanie, Rusia a anunţat primele studii clinice cu vaccinuri combinate: Toţi ceilalţi merg acum pe urmele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Kirill Dmitriev, şefului Fondului Rus pentru Investiţii Directe (RDIF, a anunţat joi că săptămâna viitoare vor fi demarate studii clinice în Azerbaijan şi în ţări din Orientul Mijlociu prin care să fie administrate doze combinate de vaccin, cel produs de AstraZeneca/Oxford şi vaccinul rus,Sputnik V. Anunţul vine în contextul în care Marea Britanie va începe studii clinice în care să fie folosite vaccinuri diferite.

Ambele vaccinuri, cel rus şi cel produs de AstraZeneca/ Oxford, se administrează în două doze şi folosesc ca vectori adenovirusuri pentru a stimula producerea de anticorpi. Un studiu publicat recent în jurnalul medical The Lancet a arătat că vaccinul rus are o eficienţă de 91.6% în prevenţia COVID-19.

Rusia este pregătită să colaboreze cu orice producător al cărui vaccin are o eficacitate sub 90%, a declarat, joi, Kirill Dmitriev pentru Reuters. Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 70%.

Marea Britanie a anunţat tot joi un studiu clinic care să măsoare răspunsurile imune declanşate de o combinaţie de vaccinuri - şi anume cele de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca. Dozele vor fi administrate la intervale de 4, respectiv 12 săptămâni.

„Rusia a fost prima care a sugerat că cele două injecţii ar trebui să fie vaccinuri diferite asttfel încât să declanşeze răspunsuri imune mai puternice şi mai durabile, şi să fie astfel şi mai rezistente la mutaţii.

Aşa că ceea ce au început acum să facă ceilaţi cu acest tip de studii clinice este să meargă pe urmele noastre”, a spus acesta care a precizat că sute de oameni din mai multe ţări vor participa la studiul rus.

Primele rezultate vr fi disponibile în luna martie.

Prima doză va fi cu vaccinul AstraZeneca/Oxford, iar rapelul va fi cu Sputnik V, după 29 de zile.

Studiile clinice vor fi derulate în Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Belarus, Rusia, Ucraina, potrivit Reuters.

Cercetătorii britanici au anunţat un studiu de 13 luni prin care să fie examinată siguranţa administrării a două doze din vaccinuri diferite, ca şi răspunsul imunitar, în contextul unui număr insuficient de seruri la nivel global.

Vaccinurile vor fi administrate la intervale şi în combinaţii diferite, au anunţat autorităţile sanitare din Marea Britanie.

„Dacă se dovedeşte că aceste vaccinuri pot fi folosite inteşanjabil în acelaşi interval asta ne va creşte considerabil,flexibilitatea livrării de vaccinuri, cum ne pot oferi şi indicii asupra modului cum să extindem protecţia noi tulpini de virusuri”, a spune Matthew Snape, profesor asociat de pediatrie şi vaccinologie de la Universitatea Oxford, care va examina rezultatele studiilor.

Primele rezultate sunt aşteptate în vară. Circa 800 de voluntari vor fi recrutaţi pentru studiu.

Rusia a cerut înregistrarea vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite