Deranj mare la Moscova după acordarea premiului Pulitzer la categoria internaţional pentru „New York Times”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Cotidianul american „New York Times” (NYT) a fost recompensat cu premiul Pulitzer la categoria internaţional pentru o serie de articole despre abuzurile comise de regimul condus de Vladimir Putin. Vestea nu a picat bine la Moscova, care a reacţionat prin misiunea sa la Washington.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ambasada Rusiei în SUA reacţionează dur în legătură cu premiul Pulitzer la categoria internaţional. Mesajul este scris în nota limbajului de lemn al diplomaţiei ruse, cu expresii de victimizare şi acuzare deopotrivă precum „demonizarea Rusiei”, „acţiuni antiruseşti”, „fapte false” etc.

Misiunea diplomatică reia apoi mesajul, dar mutând atenţia către un articol referitor la un atac lansat de piloţi ruşi asupra unei tabere de refugiaţi din Siria şi imputându-i NYT că a dat dovadă de „pseudo-profesionalism”.

NYT a fost premiat cu trei Pulitzer-uri. A luat premiul la categoria investigaţii/ reportaj pentru o serie de articole despre taxiurile din New York, care s-au văzut nevoite să se împrumute cu sume colosale pentru a primi licenţa, după care au fost ruinate din cauza aplicaţiilor de car-sharing. A obţinut premiul şi la categoria comentariu, pentru „Proiectul 1619”, realizat de jurnalista Nikole Hannah-Jones la 400 de ani de la sosirea primelor bărci cu sclavi în teritoriul american. Al treilea premiu, pentru categoria internaţional, l-a primit pentru o serie de „poveşti fascinante, relatate cu mare risc, despre prădătorii regimului Putin”. Printre aceste articole figurează şi cel menţionat de Ambasada rusă la Washington.

În decembrie anul trecut, NYT dezvăluia că aviaţia militară rusă a bombardat cu bună ştiinţă o tabără de refugiaţi din Siria, deşi Moscova a negat în mod repetat că vizează obiective civile.

Fotografii şi filmări ale martorilor oculari, jurnale de zbor şi înregistrări din cabinele de pilotaj ale avioanelor de luptă ruseşti obţinute de NYT arată cum Rusia a atacat o tabără siriană unde erau refugiate mai multe familii. 

Atacul a avut loc pe 16 august asupra unui complex situat în afara oraşului Hass. Locuitorii afirmă că în apropiere nu există nicio bază militară, aşa că zona nu ar fi trebuit să reprezinte o ţintă. 

Reporterii NYT au analizat imaginile şi filmările, iar din metadatele obţinute au stabilit inclusiv ora exactă a atacului, respectiv 19.17. Momentul atacului era un detaliu important, deoarece jurnaliştii obţinuseră în prealabil mii de înregistrări din cabinele de pilotaj ale avioanelor ruseşti care îndeplineau misiuni de bombardament în Sirira. 

Astfel, jurnaliştii au putut stabili cu exactitate că pe 16 august, la ora 19.17, un avion rusesc survola oraşul Hass, iar unul dintre piloţi a lansat atacul spunând că trimite „bomboane”, ulterior acesta fiind confirmat.

Bomba a explodat în mijlocul complexului, mărginit la sud de magazine, iar la est, nord şi vest de locuinţe. Urmările au fost teribile. Peste 90 de persoane au fost ucise, inclusiv copii şi o femeie însărcinată. Jurnaliştii spun că filmările obţinute de la echipele medicale care au sosit la faţa locului sunt mult prea şocante pentru a putea fi publicate.

Rusia este prezentă militar în Siria din 30 septembrie 2015, când a intervenit de partea liderului de la Damasc Bashar al-Assad, al cărui regim a fost găsit implicat în efectuarea unor atacuri chimice împotriva civililor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite