VIDEO Curtea Supremă de Justiţie i-a redus cu două luni pedepsa opozantului rus Mihail Hodorkovski

Fostul magnat petrolier Mihail Hodorkovski va ieşi din închisoare mai devreme

Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski va fi eliberat în august 2014, după ce Curtea Supremă de Justiţie i-a redus marţi cu două luni pedeapsa de 11 ani de închisoare, informează AFP şi BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea Supremă din Rusia a decis marţi să le reducă lui Hodorkovski, cunoscut critic al liderului de la Kremlin, şi lui Platon Lebedev cu două luni pedepsele primite anterior. Ei au fost condamnaţi pentru furtul de petrol şi spălare de bani în 2010.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat procesele, însă a respins acuzaţiile potrivit cărora acestea ar fi motivate politic.

Într-o declaraţie făcută prin videofon de la colonia de muncă din nordul regiunii ruse Karelia, Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Iukos, a reiterat că autorităţile legale ruse sunt manipulate de politicieni.

"Ar fi ruşinos să se legalizeze această hotărâre printr-o decizie a Curţii Supreme", a declarat în timpul audierii cel care a fost cel mai bogat om din Rusia, purtând hainde culoare închisă de deţinut, care a intervenit printr-un sistem de videoconferinţă de la colonia Segheji (nord-vest).

Fostul patron al gigantului petrolier rus Iukos şi asociatul său, deţinuţi din 2003, au fost condamnaţi, în 2005, la opt ani de închisoare pentru escrocherie şi fraudă fiscală.

Această pedeapsă a fost majorată la 14 ani în decembrie 2010, după un al doilea proces pentru furt de petrol şi spălarea a 23,5 miliarde de dolari americani, o pedeapsă totală redusă ulterior cu un an, apoi cu doi, în urma unui apel.

Tată lui Hodorkovski, Boris, s-a declarat dezamăgit. "Două luni, este frustrant pentru întreaga ţară", a declarat el.

Apărarea celor doi, care cerea anularea celei de-a doua condamnări şi eliberarea lor "imediată", a declarat că va face apel.

"Avem posibilitatea să sesizăm Prezidiumul (cea mai înaltă instanţă) Curţii Supreme", a declarat avocatul lui Hodorkovski, Vadim Kliugvant, citat de agenţia RAPSI.

Profitând de acest nou proces, Hodorkovski a criticat în mod violent utilizarea forţelor de ordine ruse pentru lupta împotriva opozanţilor regimului.

"De la cazul Iukos, Parchetul şi Comitetul de anchetă au devenit, alături de televiziune, principalele instrumente ale politicii interne", a spus el.

"Fie că este vorba despre economie, alegeri sau chiar religie, cuvintele «urmărirea penală este deschisă» au devenit o expresie-cheie", a continuat el.

"Rezulatul este, din punctul meu de vedere, catastrofal. Sunt procese senzaţionale şi motivate politic, ca al meu, care deschid calea pentru o justiţie selectivă şi absurdă", a insistat el.


Justiţia rusă este frecvent acuzată de către apărătorii pentru drepturile omului de pronunţarea unor sentinţe motivate politic, precum în cazurile unor membre ale grupului Pussy Riot, în 2012, pentru o "rugăciune punk" împotriva lui Vladimir Putin sau opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat luna trecută pentru escrocherie, un dosar fabricat, în opinia sa.

"Deciziile injuste ale justiţiei au devenit unul dintre principalii detonatori ai protestelor" faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin, a observat Hodorkovski.

La sfârşitul lunii iulie, el a câştigat o victorie simbolică împotriva Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), primul său proces fiind considerat "inechitabil" de către judecătorii de la Strasbourg.

CEDO nu a recunoscut însă motivaţia politică a acestei condamnări.

În pofida deciziei luate la Strasbourg cu privire la primul proces şi "înţelegând absurditatea celui de-al doilea, unii funcţionari visează un al treilea proces. Ei consideră că zece ani (în închisoare) nu sunt suficienţi", a acuzat el.

Presa rusă evocă în ultimele săptămâni posibilitatea unui al treilea proces împotriva lui Hodorkovski, posturile de televiziune apropiate puterii difuzând documentare în care insinuează că fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea primarului unui orăşel din Siberia Occidentală, în 1998.

Înainte de arestare, Hodorkovski, în afară de efectuarea unor acţiuni de lobby în Parlament în favoarea intereselor Iukos, finanţa opoziţia rusă şi o puternică fundaţie politică destinată dezvoltării societăţii civile.

Problemele sale judiciare au coincis cu voinţa afişată de către Vladimir Putin, sosit la putere în 2000, de a îndepărta "oligarhii" foarte influenţi la Kremlin în ultimii ani ai mandatului de preşedinte al predecesorului său Boris Elţîn.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările