Ce îşi aminteşte Mihail Gorbaciov despre Elena Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena şi Nicolae Ceauşescu alături de cuplul Raisa şi Mihail Gorbaciov, în timpul vizitei acestora în România, în 1987 FOTO AP
Elena şi Nicolae Ceauşescu alături de cuplul Raisa şi Mihail Gorbaciov, în timpul vizitei acestora în România, în 1987 FOTO AP

Într-un interviu acordat revistei „„Ogoniok” ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, o face referire la Elena Ceuşescu când vorbeşte despre problemele pe care le-a întâmpinat în reformarea regimului comunist şi percepţia pe care au avut-o ruşii despre deciziile sale.

Mihail Gorbaciov, astăzi în vârstă de …, spune că cele mai importante elemente ale Restructurării au fost „transparenţa” şi „libertatea cuvântului”: „Am fost impresionaţi de faptul cum au reacţionat oamenii. Şi am văzut cât au adunat în ei şi cât de mult voiau să spună. Au fost vremuri în care spuneai un banc şi a doua zi ai fi putut fi arestat sau, cel puţin, supus unei discuţii de profilaxie. Poate şi mai rău. 

Transparenţa este cea mai importantă… Libertatea de a merge în străinătate. Atâţia oameni nu puteau ieşi nicăieri…”. O altă realizare a epocii sale, în opinia fostului lider sovietic a fost libertatea religioasă. „Pimen, patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii (1971-1990) se afla la aceeaşi masă cu Biroul Politic. Îmi amintesc că i-am propus să elaborăm legea libertăţii religioase. A fost o realizare colosală. Atâtea biserici au fost construite, atâtea lucruri au fost întoarse bisericii“, subliniază Gorbaciov. Ideea ruşilor despre libertate, în opinia lui Gorbaciov, este rezultatul evoluţiei istorice… 

„Am avut de toate: am trecut prin şerbie, stalinism. Fără paşapoarte, fără dreptul la circulaţie… O ţară ţinută în lanţuri, ne înăbuşeam. Evident că istoria şi-a lăsat amprenta, experienţa care s-a transmis din generaţie în generaţie. Noi înşine am ieşit din mantaua lui Iosif Visarionovici. Am avut multe rude instruite. M-am gândit mult la acest lucru – care e problema?

 Am avut şi eu ideea – nu voi ascunde – că problema este poporul… Însă când am auzit că Elena Ceauşescu, soţia secretarului general al Partidului Comunist din România, Nicolae Ceauşescu, i-a spus soţului cuiva: ‚Nu a avut noroc Nicolae, nu a avut parte de poporul care-l merita“, mi-am zis: nu trebuie să vorbim astfel. Problema nu este poporul. Totuşi oamenii se schimbă! Au crescut alte generaţii şi nu îi vei mai manipula atât de uşor …”.

 Gorbaciov regretă destrămarea URSS şi îşi asumă acest lucru, dar aprobă anexarea Crimeii, spunând că acest teritoriu este unul rusesc, deosebit de important pentru Rusia. Cât despre cât ar trebui să rămână la putere un lider, fostul secretar general al PCSUS este ferm: două mandate, de câte patru sau cinci ani. Pentru că se înconjoară de pream mulţi linguşitori şi pierde contactul cu realitatea. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite