„Bucătarul lui Putin“ şi-a infiltrat oamenii în zece ţări africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgeni Prigojion, omul care conduce armata de mercenari a lui Putin
Evgeni Prigojion, omul care conduce armata de mercenari a lui Putin

Omul de încredere al liderului de la Kremlin, oligarhul Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub numele de "bucătarul" lui Vladimir Putin, cel care a coordonat  armata de mercenari care au acţionat în estul separatist din Ucraina, dar şi pe cei din Siria, a primit o nouă sarcină „cucerirea“  Africii,un continent în mare parte cu ţări subdezvoltate dar care deţin  minerale rare neexploatate.

Companiile oligarhului rus sunt implicate în asigurarea securităţii sau organizarea de campanii politice în 10 ţări africane, scrie Bloomberg. Potrivit surselor agenţiei, oamenii lui Prigojin sunt activi în Angola, Guineea, Guineea-Bissau, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Libia, Madagascar, Mozambic, Sudan şi Republica Centrafricană. În schimbul serviciilor sale, Prigojin beneficiază de drepturi de exploatare minieră, precum şi de facilităţi pentru desfăşurarea afacerilor.

Lipsită de forţa financiară a principalilor săi rivali, SUA, Europa şi China, Rusia mizează pe susţinerea unor lideri  în aceste state instabile, dar potenţial bogate, care au apetit pentru armele ruseşti. Putin se pregăteşte să găzduiască mai mult de 50 de lideri africani care vor participa, anul viitor, la primul summit Rusia-Africa. Este un eveniment care va cimenta „prezenţa activă a Rusiei în regiune“, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.

Consultanţii trimişi de Prigojin au consiliat campania candidatului la funcţia de preşedinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwe, în iulie 2018. A fost un success, acesta câştigând alegerile după  „domnia“ de 40 de ani a lui Robert Mugabe. Opoziţia a vorbit despre „urmele ruseşti” în falsificarea rezultatelor votului, dar partidul de guvernământ a respins orice amestec al ruşilor în alegeri.

În martie, ministrul de externe Serghei Lavrov , care a făcut un turneu prin Africa,  a făcut o escală în Zimbabwe, unde companiile ruseşti sunt implicate în exploatarea unei mine de platină de trei miliarde de dolari, cel mai mare proiect de investiţii al ţării.

Omul lui Putin caută locurile cele mai profitabile. Armata de mercenari Wagner se ocupă cu securitatea la minele de aur şi diamante din Republica Centrafricană şi Sudan. Trei jurnalişti ruşi , care investigau afacerile de aici ale lui Prigojin , au fost ucişi în CAR în iulie.

 Oligarhul se extinde acum în Republica Democrată Congo, cea mai mare ţară din Africa după Algeria şi una dintre cele mai bogate din lume în minerale. Fosta colonie belgiană este pe punctul de a-şi alege un nou lider pentru prima dată din 2001, când Joseph Kabila i-a succedat tatălui său ucis.

Madagascar, cel mai mare producător mondial de vanilie şi unde se află cantităţi importante de minereu de nichel, cobalt şi uraniu, este o altă ţară cu probleme  în care Putin şi Prigojin au un interes comun. Un trimis al Kremlinului s-a deplasat pe insulă în martie pentru discuţii cu preşedintele Hery Rajaonarimampianina.

Totuşi Rusia  a suferit un eşec în Africa de Sud, unde preşedintele Cyril Ramaphosa a îngheţat proiectul de energie nucleară al predecesorului său, de mai multe miliarde de dolari, încheiat cu Rusia. Egiptul a primit un împrumut de 25 de miliarde de dolari pentru construirea primei sale centrale nucleare. 

Moscova se află în discuţii cu Eritreea pentru a-şi stabili primul centru logistic în Marea Roşie, nu departe de singura bază permanentă a Pentagonului din Africa şi de prima bază militară a Chinei în străinătate, la Djibouti.

„Cucerirea“ Africii face parte din campania lui Putin de redobândirre de către Rusia a statutului de superputere pierdut. După colapsul Uniunii Sovietice din 1991, prezenţa Rusiei în Africa a scăzut dramatic; acum Kremlinul îşi concentrează eforturile pentru a-şi reafirma competenţa geopolitică şi de a deschide noi pieţe pentru companiile naţionale care au probleme din cauza sancţiunilor occidentale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite