Autorităţile ruse acţionează în forţă în cazul Navalnîi. Noi percheziţii şi arestări: Fratele opozantul rus, reţinut la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Autorităţile ruse s-au dedat, miercuri şi joi, unei ample acţiuni în forţă împotriva familiei opozantului Aleksei Navalnîi şi a fundaţiei sale anticorupţie.

Mai mulţi apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi au fost plasaţi joi în detenţie pentru cel puţin 48 de ore. Printre ei figurează fratele opozantului rus, Oleg Navalnîi, şi o stea în ascensiune în cadrul mişcării sale, Liubov Sobol. Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a dat alarma în Rusia în legătură cu pandemia de COVID-19, a fost la rândul ei arestată. Acestei arestări survin la capătul unor percheziţii la domiciliile lor şi la Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), organizaţia lui Navalnîi.

„Oleg Navalnîi tocmai a fost plasat în detenţie timp de 48 de ore, la Departamentul Principal de Anchete de la Ministerul de Interne (...). Asta înseamnă că este suspect în acest dosar”, a scris pe Twitter activistul anticorupţie Ivan Jdanov.

Avocatul lui Liubov Sobol, Vladimir Voronin, a denunţat pe Twitter „un delir complet şi un arbitrariu”.

Autorităţile ruse motivează percheziiţile şi arestările prin nerespectarea „normelor sanitare” aflate în vigoare în privinţa pandemiei de COVID-19, dar cel mai probabil încearcă astfel să împiedice organizarea unor noi proteste de amploare, precum cele din weekendul trecut.

Joi, un tribunal din Moscova a respins apelul lui Navalnîi şi a decis să-l menţină în arest până cel puţin la 15 februarie.

Opozantul a fost plasat în detenţie provizorie - până la 15 februarie cel puţin - la întoarcerea sa la Moscova, după cinci luni de tratament şi convalescenţă în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurochimic din gama Noviciok.

Apel la manifestaţii pentru duminică

Din închisoare, Navalnîi a făcut apel la manifestaţii, iar zeci de mii de ruşi au ieşit în stradă în weekendul trecut, iar peste 3.300 dintre ei au fost arestaţi. Noi manifestaţii sunt prevăzute pentru duminică în întreaga Rusie.

Potrivit Ministerului rus de Interne, organizatorii acestor manifestaţii au „creat o ameninţare pentru răspândirea noului coronavirus”.

Aproximativ 20 de anchete au fost deschise cu privire la îndemnuri la tulburări, huliganism, violenţe vizând poliţişti sau incitarea minorilor la comiterea unor fapte ilegale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat joi forţele de ordine, susţinânc că acestea doar „îşi fac treaba”.

În afară de intimidarea susţinătorilor lui Navalnîi, autorităţile ruse lansează avertismente şi pun presiuni pe reţelele sociale. Într-un comunicat emis miercuri, Serviciului federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, Roskomnadzor, a anunţat că va aplica sancţiuni pe motivul incitării minorilor la manifestaţii.Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki, precum şi (...) YouTube vor fi condamnate la plata unei amenzi pentru nerespectarea exigenţelor menite să suprime difuzarea către minori a apelurilor în vederea participării la manifestaţiile neautorizate de pe 23 ianuarie”, se arată în comunicat.

Antony Blinken cere eliberarea lui Navalnîi

Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat miercuri că ţara sa este „profund îngrijorată” în legătură cu situaţia lui Navalnîi şi nu exclude să treacă la acţiuni de răspuns.

Avem o profundă îngrijorare pentru siguranţa şi securitatea domnului Navalnîi, iar concluzia mai amplă este aceea că vocea lui este vocea multor, multor, multor ruşi şi ar trebui să fie auzită, nu înfundată”, a spus Blinken.

Potrivit lui Blinken, administraţia Biden examinează acum mai multe modalităţi de răspuns la recentele acţiuni agresive ale Rusiei, precum utlizarea de Noviciok împotriva lui Navalnîi, atacul cibernetic masiv care a vizat sisteme ale executivului american şi companii private, amestecul în alegerile din Statele Unite şi oferirea de recompense unor militanţi asociaţi cu talibanii din Afganistan pentru a ucide soldaţi americani.

Marţi, miniştrii de Externe din G7 au cerut Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă.

„Suntem profund îngrijoraţi de reţinerea a mii de protestatari paşnici şi a unor jurnalişti şi cerem Rusiei să îşi respecte obligaţiile naţionale şi internaţionale şi să îi elibereze pe cei reţinuţi arbitrar, pentru exercitarea dreptului lor de a se aduna paşnic”, au afirmat miniştrii de Externe din cele mai bogate şapte state ale lumii.

Navalnîi, menţinut în arest

În schimb, Nikolai Patruşev, secretar în Consiliul rus de Securitate, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi că Aleksei Navalnîi este folosit de puterile din Vest pentru a destabiliza Rusia.

La fel ca Peskov, Patruşev spune că Navalnîi trebuie tras la răspundere pentru repetate încălcări ale legii.

Potrivit unor surse CNN, Aleksei Navalnîi riscă să petreacă ani de zile în închisoare, el fiind vizat în paralel de un proces privind defăimarea unui veteran din cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite