UPDATE Liderul din Zimbabwe ar putea avea soarta prietenului său Nicolae Ceauşescu. Soţii Mugabe, în custodia armatei care a preluat controlul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură YouTube
FOTO Captură YouTube

Armata a preluat controlul în cursul nopţii de marţi spre miercuri pe străzile din Harare, capitala Zimbabwe, efectuând o operaţiune destinată, potrivit ei, eliminării „criminalilor“ din jurul dictatorului Robert Mugabe, aflat la putere de 37 de ani. Mugabe şi soţia sa se află în custodia armatei, care a preluat controlul şi asupra televiziunii naţionale ZBC.

Preşedintele Robert Mugabe şi soţia sa Grace se află în custodia armatei, care a dat asigurări că „securitatea lor este garantată“, însă nu se ştie cu exactitate unde se află în acest moment, într-o „tranziţie fără sânge“ a puterii, scrie Daily Mail.

Fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa, zis şi „Crocodilul“, în vârstă de 75 de ani, veteran al războaielor de eliberare din Zimbabwe în anii 1970, care a fost demis de Mugabe la începutul acestei luni, s-a întors din exil.

Conform Reuters, soldaţii au blocat căile de acces către principalele clădiri guvernamentale, Parlament şi tribunalele din Harare. Baricade din tancuri au fost plasate în jurul Parlamentului, transmite AFP. Mai multe explozii şi focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii.

Ofiţeri din cadrul armatei au spus la televiziunea de stat că Robert Mugabe este sănătos şi în siguranţă, precizând că vizează persoane din anturajul său.

Însă confuzia domneşte în această ţară din sud-estul Africii.

Explicaţiile armatei

„Nu este o lovitură militară de stat“, a dat asigurări un general.

„Asigurăm naţiunea că Excelenţa sa Preşedintele şi familia sa sunt sănătoşi şi că securitatea lor este garantată“, a adăugat el, subliniind că operaţiunea armatei vizează „criminalii“ din anturajul şefului statului.

Un militar se adreseaza la televiziunea de stat FOTO Le Monde

Un militar se adresează la televiziunea de stat după intervenţia în Harare FOTO Le Monde

O sursă guvernamentală, citată de agenţia Reuters, a declarat că armata l-a arestat pe ministrul de Finanţe Ignatius Chombo, un membru important al „Generaţiei 40“, aripa tânăra a partidului Zanu-PF. „Generaţia 40“ este condusă de Grace Mugabe, soţia dictatorului.

Luptă pentru putere

Intervenţia armatei vine după ce Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, l-a demis pe Emmerson Mnangagwa din funcţia de vicepreşedinte al statului. Văzut drept succesorul firesc al lui Mugabe, Mnangagwa a fost acuzat de complot prin vrăjitorie şi „lipsă de loialitate“. Demiterea sa a avut loc pe fondul unor certuri între el şi soţia dictatorului, care îşi pregăteşte accesul către putere.

Emmerson Mnangagwa FOTO thestandard.co.zw

Emmerson Mnangagwa FOTO thestandard.co.zw

Fost ministru al Justiţiei, de Interne şi al Apărării, Mnangagwa se bucură de un sprijin important din partea structurilor de forţă.

Şeful armatei, generalul Constantino Chiwenga, a adresat luni un avertisment fără precedent partidului Zanu-PF, arătându-se deranjat de demiterea lui Emmerson Mnangagwa. El a ameninţat că armata nu va ezita să intervină pentru a „proteja revoluţia“.

Grace Mugabe nu este pe placul seniorilor din Zanu-PF, care o critică pentru temperamentul său vulcanic şi apetenţa pentru lux.

image

Robert şi Grace Mugabe 

Mişcarea pentru Schimbare Democratică, partid de opoziţie, a făcut un apel la revenirea paşnică la democraţia constituţională, adăugând că speră ca intervenţia militară să conducă la instituirea unui stat naţional stabil, democrat şi progresist.

Aflat de 37 de ani în fruntea unui regim autoritar şi represiv, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, notează AFP.

Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetăţenilor americani şi membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această ţară.

Aceeaşi recomandare a fost făcută ulterior şi de Marea Britanie, care a invocat o „situaţie politică incertă“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite