VIDEO Imagini pline de emoţie din Hong Kong. O mulţime de protestatari se desparte pentru a face loc unei ambulanţe

VIDEO Imagini pline de emoţie din Hong Kong. O mulţime de protestatari se desparte pentru a face loc unei ambulanţe

Ambulanţa venise să ia un manifestant căruia i se făcuse rău în timpul protestelor

Imaginile cu o mare de protestatari din Hong Kong care se desparte ca la comandă, în mod calm, pentru a permite unei ambulanţe să treacă, au devenit virale.

 
Videoclipurile postate pe Twitter şi pe Facebook arată cum mii de protestatari s-a despărţit în două în momentul în care au auzit sirena pentru a face loc salvării să treacă, apoi s-au regrupt şi şi-au continua t protestele. Unui participant la manifestaţii i s-a făcut rău şi a fost dus la un spital.Un utilizator de Twitter a comparat scena cu despărţirea Mării Roşii în timpul fugii evreilor din Egipt.
 
Aprope două milioane de oameni, îmbrăcaţi în negru au defilat duminică la Hong Kong pentru a cere retragerea proiectului de lege privind extrădarea către China, determinând guvernul pro-Beijing să îşi ceară "scuze" pentru că a provocat "conflicte şi certuri", relatează AFP.
 
Organizatorii i-au cerut lui Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, care a suspendat sâmbătă proiectul de lege, să renunţe definitiv la el. Ei îi cer de asemenea demisia şi să prezinte scuze pentru violenţele poliţiei.
 
"Retrageţi aceată lege malefică!", au scandat protestatarii. Aşa cum au făcut la 9 iunie, cu un record de participanţi evaluat la un milion de către organizatori, manifestaţii au defilat în centrul insulei Hong Kong până la Consiliul Legislativ (LegCo: Parlamentul local).
 
Conform detractorilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mâna sistemului judiciar din China continentală, opacă şi sub influenţa Partidului Comunist. Mediile de afaceri se tem că reforma afectează imaginea internaţională şi atractivitatea ca centru financiar.
 
Acuzată de autoritarism, Carrie Lam a fost nevoită să îşi ceară "scuze" duminică şi a recunoscut "lacunele în munca guvernului care au cauzat multe conflicte şi certuri în societatea honkongheză".
 
Ea a justificat represiunea împotriva unor manifestanţi prin actele de violenţă comise de unii participanţi. Însă opoziţia a acuzat-o că s-a folosit de acţiunile unei mici părţi a manifestanţilor pentru a se descătuşa asupra tuturor protestatarilor, în mare majoritate paşnici.
 
Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între poliţie şi persoane care protestau împotriva modificării legii. Aproape 80 de persoane au fost rănite, inclusiv 22 ofiţeri de poliţie. Poliţia a fost mai târziu criticată pentru că a folosit gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe din cauciuc în protestatari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: