VIDEO Egipt: Incidente armate la unitatea militară unde este deţinut Mohamed Morsi, cel puţin 51 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

51 de persoane şi-au pierdut viaţa, luni dimineaţă, în incidentele ce au avut loc în zona unităţii militare unde este deţinut fostul preşedinte Mohamed Morsi, conform unor surse medicale.

UPDATE 19.32 Fraţii Musulmani egipteni au făcut apel, luni, la "revoltă", după ce armata a lansat tiruri în timpul unei manifestaţii de susţinere a preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi, provocând moartea a cel puţin 51 de persoane şi rănirea altor 435, potrivit unui oficial al serviciilor de urgenţă, transmite AFP.

UPDATE 15.45 Autorităţile egiptene au hotărât să închidă sediul partidului Fraţilor Musulmani, în urma descoperirii unor arme, luni, a declarat pentru AFP un oficial din domeniul serviciilor de securitate.

Poliţia a găsit "lichide inflamabile, cuţite şi arme" în birourile Partidului Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organismul politic al confreriei, a precizat această sursă.

UPDATE 13.40 Liderul politic egiptean Mohamed ElBaradei a cerut o "anchetă" în urma violenţelor soldate cu cel puţin 42 de morţi, luni dimineaţa, în timpul unei manifestaţii a militanţilor preşedintelui demis Mohamed Morsi în faţa sediului Gărzii Republicane din Cairo, relatează AFP.

"Violenţa generează violenţă şi trebuie condamnată cu fermitate. Se impune o anchetă independentă. Tranziţia paşnică este singura cale", a scris laureatul premiului Nobel pentru Pace pe contul său de Twitter.

UPDATE 11.00 Potrivit agenţiilor de presă dpa şi Europa Press, care citează surse din interiorul Frăţiei Musulmane, numărul morţilor din confruntările petrecute duminică noapte în Egipt a ajuns la 37. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei islamiste, Gehad el Haddad, a scris pe Twitter că în confruntările de duminică noapte au fost „sute de răniţi” şi a dat vina pe armată pentru cele întâmplate.


Armata egipteană a anunţat că în zorii zilei cazarma sa a fost atacată, în timp ce Fraţii Musulmani susţin că armata este cea care a deschis focul împotriva simpatizanţilor acestei mişcări prezenţi în acel loc, transmite agenţia Reuters citând televiziunea de stat egipteană.

„Şaisprezece persoane au fost ucise şi 100 rănite, multe dintre ele fiind în stare gravă“, a afirmat pentru AFP Ahmed Aref, purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane, din care provine Morsi.

Barajele poliţiei militare împiedicau jurnaliştii să intre în acest sector.Anterior, manifestanţii afirmaseră prin telefon pentru AFP că armata şi poliţia au tras cu muniţie de război şi au lansat grenade lacrimogene pentru a dispersa participanţii la o manifestaţie în faţa unei clădiri militare.

„Am văzut cu propriii mei ochi oameni asupra cărora s-a tras“, a declarat unul dintre ei. El a adăugat că forţele de ordine au urmărit apoi numeroşi manifestanţi.

„Vor să determine manifestanţii să plece“, în timp ce aceştia au anunţat că îşi vor continua protestele "pe o durată nelimitată", a apreciat un alt manifestant.

Vineri, în acelaşi loc, patru islamişti au fost ucişi în schimburi de focuri cu armata. Susţinătorii Fraţilor Musulmani s-au mobilizat de peste zece zile în diverse locuri din Cairo pentru a apăra "legitimitatea" fostului şef de stat, primul preşedinte ales democratic din istoria ţării.

Miercuri seara, armata l-a demis pe Morsi în urma unor manifestaţii de o amploare inedită în Egipt. Forţele de securitate au lansat apoi o vastă campanie de arestări în rândul membrilor puternicei confrerii, încarcerând mai mulţi lideri ai săi de rang înalt.

Într-o primă reacţie după aceste incidente, partidul islamist ultra-conservator Nour, care a sprijinit acţiunea armatei împotriva lui Morsi, a anunţat că se retrage de la negocierile pentru formarea unui guvern interimar, în semn de protest faţă de ceea de a numit „masacrul Gărzii Republicane“.

Violenţe cu morţi în Egipt. 34 de persoane au fost ucise, iar 40 de militari răniţi


Citeşte şi:

Ultimele zile ale lui Morsi în fruntea Egiptului. Replica preşedintelui somat să plece: „Peste cadavrul meu!“

Şeful armatei a venit la Morsi pentru a-i cere să renunţe la funcţie, avertizându-l că, în caz contrar, va trebui să dea socoteală mulţimii furioase. „Peste cadavrul meu!“, i-a răspuns Morsi luni generalului Abdel-Fattah el-Sisi, cu două zile înainte ca armata să îl îndepărteze din funcţie pe liderul islamist, potrivit unei relatări a agenţiei Associated Press.

Cum a ajuns Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor“ la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.

Economistul egiptean Ziad Bahaa Eldin va fi, „cel mai probabil“, noul premier al ţării

Ziad Bahaa Eldin, un tehnocrat care a condus mai multe instituţii economice egiptene, va fi „cel mai probabil“ numit prim-ministru în Egipt, în timp ce Mohamed ElBaradei va prelua vicepreşedinţia.

Piaţa Tahrir, epicentrul cutremurului care zguduie Egiptul. Cum ar putea Morsi, preşedintele „mazilit“, să facă pace

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa Tahrir din Cairo,  pentru a apăra „legitimitatea poporului“ şi a-şi dovedi susţinerea faţă de hotărârea armatei de a-l îndepărta de la putere pe Mohamed Morsi.

Contrarevoluţia zguduie Egiptul. Negocierile pentru postul de premier continuă

Vineri seară, la două zile de la înlăturarea de la putere a primului preşedinte egiptean ales în mod democratic, Mohamed Morsi, simpatizanţii şi opozanţii fostului conducător s-au luat la bătaie pe străzile Egiptului, violenţele soldându-se cu cel puţin 36 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi.

Cel puţin 25 de morţi în violenţele din Egipt

Douăzeci şi cinci de persoane au murit în violenţele din Egipt, dintre care 19 în confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere miercuri seara de către armată, au anunţat presa oficială şi surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP.

Egiptul, exclus din Uniunea Africană

Cei 53 de membrii ai organizaţiei de cooperare au votat suspendarea Egiptului din toate activităţile, ca răspuns la înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi prin lovitura de stat a Armatei, anunţă AlJazeera.

Fraţii Musulmani denunţă lovitura de stat din Egipt, avertizând că protestele vor continua

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani avertizează că va continua protestele paşnice faţă de înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi, denunţând lovitura de stat militară, conform liderului suprem al organizaţiei, Mohamed Badei, relatează CNN.

Încă o demisie la nivel înalt în Egipt

Procurorul general egiptean a anunţat vineri că va demisiona, la doar câteva zile de la reinstaurarea lui în funcţie, invocând posibile conflicte de interese în viitoarele instrumentări de dosare, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă.

„Stratfor“: Instabilitatea politică a Egiptului este provocată de probleme vechi, nerezolvate

Criza din Egipt este mult mai adâncă decât ce se vede în ultima perioadă. Şeful Curţii Constituţionale a preluat interimatul la îndemnul Armatei, dar noul guvern se va confrunta cu aceleaşi provocări care au adus căderea lui Mohamed Morsi. Populaţia Egiptului a crescut cu mult peste posibilităţile statului şi chiar şi un stat mai puternic ar avea dificultăţi în furnizarea resurselor principale, în special combustibil şi grâu, notează „Stratfor“.

Poate o lovitură de stat să fie vreodată democratică? Criza politică din Egipt abia începe

Armata a răsturnat regimul islamist şi a preluat puterea până la alegerile prezidenţiale anticipate. Criza politică este însă departe de final.

FOTO VIDEO Cum au sărbătorit egiptenii demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Oponenţii preşedintelui demis Mohamed Mursi au sărbătorit în noaptea de miercuri, după ce armata egipteană a anunţat că fostul lider al ţării a fost arestat şi că vor avea loc noi alegeri prezidenţiale. Focuri de artificii au luminat cerul deasupra mulţimii agitate din Piaţa Tahrir, în timp ce străzi din capitală şi întreaga ţară s-au umplu de oameni care au început să danseze şi să strige de bucurie.

Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.

De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie îl îndepărtau de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreaba de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.

Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe preşedintele egiptean?

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite