VIDEO Complotul împotriva Europei porneşte din Hamburg

Un grup de jihadişti din oraşul german Hamburg este, se pare, la baza complotului terorist care ar ameninţa oraşe din Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe ţări, între care Germania, Franţa, Austria, Cehia, Suedia şi Marea Britanie, au luat măsuri suplimentare de securitate, ca urmare a informaţiilor venite de la serviciile secrete privind pericolul lansării unor atacuri teroriste simultane. Duminică, SUA a emis o alertă destinată americanilor care călătoresc în Europa, iar Marea Britanie şi Japonia au făcut acelaşi lucru ieri.

Serviciile occidentale de informaţii au aflat de planurile teroriştilor când Ahmed Sidiqi, un cetăţean german de origine afgană, a fost arestat în Afganistan, în iulie. Acesta e chestionat la baza americană din Bagram (Afganistan).

El a povestit că, la începutul lui 2009, a plecat împreună cu alţi 10 indivizi din Hamburg către zonele tribale din Pakistan şi s-au alăturat unui grup jihadist. Sidiqi a spus că cel puţin un membru al grupului său urma să fie "soldat" în acest complot împotriva Europei , iar alţii urmau să ajute la plănuirea atacurilor. În fiecare zi, spun anchetatorii, Sidiqi dă noi informaţii care ajută la dezlegarea „enigmei". 

Moscheea Taiba

Surse din serviciile secrete germane au declarat pentru CNN că grupul terorist a fost recrutat, în 2008, de la moscheea Taiba, din Hamburg. În anii 1990, aceeaşi moschee era frecventată de unul din autorii atacurilor de la 11 septembrie 2001, Mohammed Atta.

Un prieten al lui Atta din acele zile pare a fi acum personajul central în complotul pus la cale în Europa. Naamen Meziche (40 de ani), cetăţean francez de origine algeriană, e cel care ar fi convins mai mulţi tineri care frecventau moscheea să se alăture Jihadului. Nu se ştie unde se află el acum, dar se crede că e la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.

Lege prea permisivă

Imamul moscheei Taiba, Mamoun Darkazanli, un om de afaceri german de origine siriană, e acuzat de SUA de legături cu finanţatorii Al Qaida, în timp ce justiţia spaniolă l-a acuzat de apartenenţă la grupul terorist.

Totuşi, fiind cetăţean german, nu a fost extrădat, iar în Germania nu e acuzat de nimic. Oficialii germani au închis moscheea în vară, pe motiv că devenise centru de recrutare a jihadiştilor. 

Un raport recent al serviciilor secrete germane arată că 45 de jihadişti locuiesc în Hamburg şi susţin activ organizaţia Al-Qaida. Dificultatea de a acumula dovezile cerute de justiţia germană face ca autorităţile să nu-i poată aresta, au declarat pentru CNN oficialii germani. În afară de aceştia, alţi 200 de islamişti care locuiesc în Hamburg sunt descrişi de autorităţi ca având „tendinţe violente".  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările