VIDEO Afganistan: campanie electorală cu mercenari şi asasinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, talibanii şi-au intensificat atacurile asupra bazelor NATO şi asupra candidaţilor Violenţelor din ultimele zile le-au căzut victime un politician, cinci membri ai staffului unui candidat şi mai mulţi soldaţi americani şi afgani.

Talibanii au lansat sâmbătă atacuri coordonate asupra a două baze NATO, Salerno şi Camp Chapman, din provincia Khost, estul ţării. În timpul luptelor, doi soldaţi afgani şi 24 de talibani şi-au pierdut viaţa, iar alţi insurgenţi au fost capturaţi.

Mai citiţi şi:

Fondatorul WikiLeaks se pregăteşte să publice alte documente secrete despre războiul din Afganistan

Potrivit AP, mulţi dintre insurgenţi purtau uniforme de camuflaj ce semănau cu cele ale trupelor americane. La scurt timp după respingerea atacurilor, poliţiştii afgani au capturat un camion cu muniţie şi o maşină de teren plină cu explozibili în apropiere de baza Salerno.

Talibanii ucişi erau membri ai reţelei Haqqani, o grupare cunoscută pentru legăturile cu Al-Qaida. Un alt atac, în provincia Maidan Wardak, a fost lansat asupra unui grup de afgani care lucrau pentru o companie privată de securitate. Şase dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Numărul soldaţilor internaţionali ucişi luna aceasta în Afganistan a ajuns la 62, după ce şapte americani au fost ucişi sâmbătă şi duminică în atacuri separate, în diverse regiuni ale ţării.

Obama e de vină!

Cam aşa s-ar putea traduce declaraţia preşedintelui afgan, Hamid Karzai, potrivit căruia anunţul preşedintelui american, Barack Obama, privind începerea retragerii trupelor din Afganistan, începând cu iulie 2011, „le-a ridicat, într-o oarecare măsură, moralul" insurgenţilor, notează „The Daily Telegraph".

Declaraţia a fost făcută cu prilejul vizitei unor congresmeni americani, cărora Karzai a ţinut să le reamintească de sprijinul oferit talibanilor de către forţe din Pakistan. „În timp ce noi pierdem zilnic zeci de bărbaţi şi femei în atacuri armate, principalul metor al teroriştilor continuă să primească miliarde de dolari sub formă de ajutoare şi asistenţă", a punctat liderul de la Kabul.

Discursuri printre gloanţe

Un alt motiv pentru creşterea atacurilor din ultima vreme este şi apropierea alegerilor parlamentare din 18 septembrie. Până acum, patru candidaţi şi-au pierdut viaţa, ultimul dintre ei sâmbătă, în provincia Herat. Abdul Manan a fost împuşcat de doi motociclişti în timp ce se îndrepta spre o moschee pentru rugăciunea de seară.

Tot în provincia Herat, câţiva localnici au găsit ieri cadavrele a cinci membri ai echipei de campanie a lui Fawzya Galani, una dintre puţinele femei care şi-au luat inima în dinţi pentru a candida la un loc în Camera Inferioară. Zece membri ai staffului ei au fost capturaţi miercuri pe un drum pustiu, în timp ce se deplasau cu două vehicule în districtul Adraskan. Cinci au fost eliberaţi la scurt timp.

Doi insurgenţi au murit după ce explozibilul pe care îl aveau asupra lor s-a declanşat, în timp ce încercau să escaladeze zidul sediului guvernatorului provinciei Farah.

Ca şi la precedentele alegeri, mulţi afgani nu se vor duce la urne de teama insurgenţilor şi a neîncrederii în politicienii corupţi. De altfel, insecuritatea a determinat autorităţile electorale să reducă cu aproape 1.000 numărul secţiilor de vot în întreaga ţară. Mai ales că talibanii „s-au pregătit" şi ei de alegeri, cerând ajutoare din Pakistan, Egipt şi Cecenia. Potrivit „Daily Mail", trupele speciale britanice au ucis recent patru lunetişti străini, aflaţi în solda talibanlor.Respectivii mercenari, provenind din Pakistan, Egipt şi Cecenia, ar fi ucis cel puţin zece soldaţi britanici, înainte de a fi lichidaţi de trupele speciale.

Cameron, vizat de talibani

Planurile lui David Cameron, care s-a aflat în Afganistan în iunie, au fost modificate în ultimul moment, după ce au fost interceptate discuţii ale talibanilor care plănuiau un atentat împotriva premierului britanic. Atacul urma să fie lansat de la baza din Washir, vestul provinciei Helmand, talibanii având informaţii precise referitoare la elicopterul cu care s-ar fi deplasat Cameron.

Fără agenţii private de securitate

În aceste condiţii, cu atât mai surprinzătoare este decizia preşedintelui Karzai, care nu mai vrea picior de agenţie privată de securitate în ţara sa. Purtătorul său de cuvânt a anunţat că agenţiile private de securitate trebuie să părăsească Afganistanul în următoarele patru luni. Numai trupele americane folosesc 19.000 de angajaţi ai firmelor particulare de securitate. Aceştia au diverse ocupaţii, de la însoţirea convoaielor cu hrană şi logistică, până la paza bazelor militare internaţionale din Afganistan.

Preşedintele mai declarase cu diverse ocazii că vrea să renunţe la serviciile acestor companii, dar retragerea acestora era planificată să înceapă în 2011 şi să se încheie în 2014. Acum, generalul David Petraeus are dificila sarcină să-l convingă pe Karzai să revină la planul iniţial. În prezent, în Afganistan îşi desfăşoară activitatea 52 de agenţii private de securitate, ce au peste 25.000 de angajaţi.

Şefii coaliţiei ISAF, măcinaţi de vanităţi

Colonelul american Lawrence Sellin a fost trimis după numai două luni înapoi la unitatea sa, după ce a lansat o serie de critici dure la adresa centrului de comandă al trupelor ISAF din Afganistan.

În vârstă de 61 de ani, rezervistul Sellin, care a fost şi pe frontul din Irak, şi-a supărat rău şefii după ce a trimis o scrisoare agenţiei de presă UPI în care descrie atmosfera „relaxată" de la centrul de comandă din Kabul. În timpul celor două luni, „nu am făcut nimic", îşi începe dezvăluirea ofiţerul, conştient că ceea ce va spune va dăuna carierei sale, dar pentru el va avea un efect „terapeutic".

După părerea sa, centrul de comandă, care coordonează activităţile trupelor internaţionale din Afganistan, a fost probabil creat „pentru a furniza unor generali o misiune de trei stele". „Pentru membrii staff-urilor războiul constă în nesfârşite prezentări în PowerPoint", menite să le dea generalilor informaţii „cu lingura". Colonelul critică vanităţile ofiţerilor, care se folosesc de centrul din Kabul pentru a obţine promovări.

Un purtător de cuvânt al Centrului de comandă ISAF a respins acuzaţiile colonelului Lawrence Sellin. Nu este însă pentru prima dată când există plângeri referitoare la modul de lucru din Afganistan.

Insurgenţii au vrut să-l asasineze pe premierul britanic, David Cameron, aflat în Afganistan, în luna iunie

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite