Vălul islamic, interzis prin lege

Atât Franţa, cât şi Danemarca sunt decise să interzică prin lege portul vălului islamic integral (burka sau niqab).

Ştiri pe aceeaşi temă

Franţa va introduce pentru dezbatere în Parlament, zilele acestea, un ansamblu de texte menit să blocheze portul vălului în locurile publice, a explicat, ieri, premierul francez, François Fillon. „Poziţia guvernului a fost exprimată de preşedintele Republicii (n.r. Nicolas Sarkozy): burka nu este binevenită în Franţa", a declarat Fillon, la reuniunii cu uşile închise a deputaţilor UMP (partidul de guvernământ).

Nicio sancţiune în primele şase luni

În lege, se va afirma că „vălul integral contravine valorilor Republicii, care sunt libertatea, fraternitatea şi demnitatea persoanei umane".

Legea nu va fi totuşi aplicabilă în primele luni după adoptarea sa, pentru a permite administraţiei să o explice mai bine, a precizat şeful grupului UMP din Adunarea Naţională, Jean-François Copé, citat de „Nouvel Observateur". În primele şase luni, nu va exista o sancţiune pentru cele care o poartă.

„Inspiraţi" de iniţiativa franceză, danezii ar dori să aibă şi ei aceeaşi interdicţie. Premierul danez, Lars Loekke Rasmussen, a declarat că burka şi niqab nu îşi au locul în Danemarca şi că guvernul va discuta în viitorul foarte apropiate despre eventuale „mijloace de a limita portul" acestor ţinute islamice ce acoperă întregul corp, relatează AFP.

„Vălul simbolizează o concepţie desăre femeie şi umanitate care este în totală contradicţie cu noi şi pe care dorim să o combatem în societatea daneză", a spus Rasmussen.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările