Uruguay, „ţara anului”, potrivit „The Economist”

Uruguay, „ţara
anului”, potrivit „The Economist”

Uruguay este prima ţară din lume care a decis legalizarea consumului, cultivării şi vânzării marijuanei. FOTO: AP

Pentru prima dată în istorie săptămânalul britanic „The Economist” a ales „ţara anului”, acestă dinstincţie fiind acordată Uruguayului, stat care a luat decizia de a legaliza cultivarea, consumul şi vânzarea marijuanei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent, revista Time a ales personalitatea anului, pe Papa Francisc I, însă britanicii de la „The Economist” nu au vrut să rămână mai prejos şi au desemnat pentru prima oară „ţara anului”.

Într-un editorial, care nu este deloc lipsit de umor englezesc, săptămânalul argumentează această decizie. Resping alte posibile ţări care să concureze în acest an pentru titlul de „ţara anului”, The Economist justifică alegerea prin faptul că Uruguayul a avut curajul de a legaliza marijuana. Prin această lege are loc legalizarea cultivării, consumului şi vânzării marijuanei

„În cazul în care alte state ar urma acest exemplu (n.r. – al Uruguayului) şi în cazul în care alte droguri ar fi incluse în listă, pagubele provocate de consum, în lume, s-ar reduce drastic”, potrivit „The Economist”. Printr-o decizie de acest fel autorităţile ar putea să se concentreze asupra altor fapte mai grave.

Săptămânalul liberal salută în mod special modestia de care a dat dovadă preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, politician care a afirmat cu „sinceritate” că legalizarea marijuanei este „un experiment” care îşi doreşte să reuşească.

Britanicii au încheiat editorialul printr-un mesaj de felicitare simplu, în spaniolă: Felicitaciones!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările