Uniunea Europeană şi NATO au semnat o declaraţie pentru aprofundarea parteneriatului, în special în domeniul războiului hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au semnat vineri, în marja summitului Alianţei de la Varşovia, o declaraţie privind aprofundarea parteneriatului dintre cele două entităţi, în special în domeniul războiului hibrid.

„UE şi NATO înfruntă aceleaşi ameninţări, fie că vin dinspre Est sau dinspre Sud“, a semnalat preşedintele Consiliului European, într-o conferinţă de presă comună cu Juncker şi Stoltenberg. El a explicat că, într-o perioadă în care ameninţările sunt tot mai complexe, cetăţenii europeni cer asigurarea unei mai mari securităţi.

UE şi NATO au ca obiectiv să fie pregătite să îşi coordoneze acţiunile atunci când unul dintre membri este vizat de o amenintare hibridă, a subliniat Tusk.

„Suntem legaţi de mult mai mult decât de ameninţări comune“, a spus el, explicând că tratatele UE şi NATO au la bază valori comune.

La rândul său, preşedintele Executivului UE, Jean-Claude Juncker, a salutat semnarea declaraţiei, descrisă anterior drept o „platformă politică importantă pentru aprofundarea cooperării UE-NATO“. „Declaraţia semnată astăzi trimite un mesaj clar: o UE mai puternică înseamnă un NATO puternic şi un NATO puternic înseamnă o UE puternică“, a declarat el.

Şeful Comisiei Europene a trecut în revistă investiţiile pe care le-a făcut blocul comunitar în ultimele luni şi pe cele pe care intenţionează să le facă în continuare pentru consolidarea apărării.

„Trebuie sa dăm dovada de unitate şi de un simţ reînoit al datoriei. Aceasta este esenţa declaraţiei de astăzi (vineri - n. red.)“, a conchis el.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a apreciat că cel mai important atu al UE şi al NATO este „unitatea valorilor şi obiectivului“.

„Împreună suntem o echipă formidabilă pentru proiectarea stabilităţii“, a adăugat el.

Liderul Alianţei a trecut în revistă domeniile în care NATO şi UE au cooperat deja cu succes, precum misiunea din Marea Egee, menită să reducă fluxul de migranţi.

El a precizat că cele două blocuri îşi vor extinde cooperarea în Marea Mediterana, vor organiza exerciţii comune şi vor depune eforturi pentru a ajuta partenerii să îşi consolideze securitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite