Un atac informatic fără precedent provoacă îngrijorare în întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane şi britanice au avertizat vineri în privinţa unui val de atacuri cibernetice simultane în aproximativ 100 de ţări ale lumii şi le-au recomandat organizaţiilor şi instituţiilor afectate să nu plătească sumele de răscumpărare cerute, transmite AFP online.

Atacatorii exploatează, se pare, o breşă în sistemele de operare Windows descoperită ca urmare a divulgării unor documente piratate de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite.

Un virus blochează fişiere din computere şi condiţionează recăpătarea accesului de plata unei răscumpărări în bitcoin. Toate sistemele neactualizate sunt vulnerabile atacului.

„Astăzi (vineri, n. red.) am asistat la o serie de atacuri cibernetice împotriva a mii de organizaţii şi persoane fizice din zeci de ţări“, a anunţat într-un comunicat agenţia britanică de securitate cibernetică NCSC.

Potrivit Departamentului american de Interne, este vorba de infectarea computerelor cu „un virus de răscumpărare“. „Particularii şi organizaţiile sunt încurajaţi să nu plătească răscumpărările solicitate, întrucât acestea nu garantează restaurarea accesului la date“, atenţionează Departamentul american de Interne.

Acest val de atacuri informatice la „scară mondială“ generează îngrijorări în rândul unor experţi în securitate.

„Am constatat peste 75.000 de atacuri în 99 de ţări“, a precizat aseară, în jurul orei 20.00 GMT (23.00 ora României), Jakub Kroustek, de la compania de securitate informatică Avast.

Forcepoint Security Labs, o altă companie de securitate, evocă la rândul ei „o campanie majoră de difuzare de e-mailuri infectate“. Mai exact, aproximativ 5 milioane de e-mailuri râspândesc în fiecare oră virusul numit WCry, WannaCry, WanaCrypt0r, WannaCrypt sau Wana Decrypt0r.

Organizaţii şi autorităţi publice din Marea Britanice (sistemul de sănătate), Spania, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Mexic, Rusia (Ministerul de Interne), Statele Unite (serviciul FedEx) etc. au fost afectate. România este de asemenea vizată de atac, fiind a noua ţară cea mai expusă acestui virus. Dacia-Renault este vizată de atac, anunţi Digi TV, informaţie confirmată de grupul auto.

Atacatorii cer 300 de dolari în bitcoini pentru recăpătarea accesului la fişiere. Dacă plata nu este efectuată în trei zile, suma de răscumpărare se dublează. Dacă plata nu este efectuată nici după şapte zile, fişierele pot fi şterse, ameninţă atacatorii.

Acum câteva luni, Microsoft a anunţat un set de măsuri pentru repararea acestei breşe, dar numeroşi utilizatori încă nu l-au actualizat.

Potrivit Europol, acest atac cibernetic este de un „nivel fără precedent“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite