Comandant al Armatei de Rezistenţă a Domnului, care a răpit şi ucis mii de copii în Uganda, vinovat de crime de război. Mărturii cutremurătoare ale victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Ongwen, unul din comandanţii Armatei de Rezistenţă a Domnului din Uganda, a fost găsit vinovat de crime de război la Curtea Penală Internaţională FOTO EPA-EFE
Dominic Ongwen, unul din comandanţii Armatei de Rezistenţă a Domnului din Uganda, a fost găsit vinovat de crime de război la Curtea Penală Internaţională FOTO EPA-EFE

Dominic Ongwen, un fost comandat rebel al Armatei de Rezistenţă a Domnului (LRA) din Uganda, a fost găsit vinovat de crime de război după un proces la Curtea Penală Internaţională. El a fost un copil-soldat recrutat de miliţia religioasă condusă de Joseph Kony, care a vrut să impună în ţară un regim bazat pe cele Zece Porunci, relatează BBC.

 Una din victimele lui Ongwen, Louis Lukor, răpit la şapte ani şi a cărui familie a fost ucisă de rebeli, spune că ar trebui iertat. 

Dominic Ongwen este primul membru al LRA care apare în faţa instanţei, fiind găsit vinovat de crime de război, crime împotriva umanităţii, viol, tortură, sclavie sexuală, dar şi sarcină forţată - un precedent la Curtea Penală Internaţională (ICC).

El este acuzat de atacuri asupra a patru tabere de persoane dislocate din Uganda, care au avut loc în 2004. Peste 4.000 de victime au depus mărturie la proces. Sentinţa nu a fost pronunţată.  Cazul său a  pus instanţa în faţa unei dileme având în vedere că bărbatul a fost  la rândul lui un soldat-copil, răpit în drum spre şcoală. El a ajuns comandantul adjunct al liderului LRA, Joseph Kony.

În 2005, Curtea Penală Internaţională (ICC) a emis un mandat de arestare pe numele său. În 2013, SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la arestarea sa. S-a predat singur în 2015, în Republica Centrafricană. Procesul său la Curtea Penală Internaţională, care a durat trei ani şi jumătate, s-a încheiat în martie.

„Cazul este un moment de cotitură întrucât e primul caz de membru LRA care a ajuns într-o instanţă”, a spus Elise Keppler,, directorul asociaat la Programul de Justiţie a grupului pentru drepturile omului Human Rights Watch.

Procurorii au prezentat imagini cu atrocităţile comise în cursul atacului LRA asupra taberelor de refugiaţi de la Lukodi din nordul Ugandei în care au fost ucişi copii şi trupurile lor ciopârţite au fost aruncate în morminte comune.

Judecătorul a citit numele celor ucişi la ordinele lui Ongwen la acea tabără şi la alte trei tabere din Pajule, Odek şi Abok.

„Civilii au fost ucişi, incendiaţi şi bătuţi până la moarte. Copiii au fost aruncaţi în flăcările caselor incendiate sau băgaţi în saci şi bătuţi până la moarte”, a spus judecătorul Bertram Schmitt,

La pronunţarea verdictului, acesta a spus că instanţa „este conştientă că el însuşi a avut de suferit. Cu toate astea, acest caz este despre crimele comise de Dominic Ongwen în calitate de adult responsabil şi comandant al Armatei de Rezistenţă a Domnului. Vinovăţia sa a fost stabilită dincolo de orice îndoială”.

Trei dintre femeile răpite de miliţia religioasă au avut reacţii contradictorii,

Una a spus că şi alţi comandanţi ar fi trebuit condamnaţi, a doua că Ongwen s-a predat şi curtea ar fi trebuit să ţină cont de acest lucru.

A treia a povestit: „Am fost răpită ca şi Ongwen, doar că el a fost comandant în LRA, şi ar trebui să primească sentinţa maximă având în vedere ce mi-a făcut mie şi altor copii din această regiune. Verdictul de azi m-a emoţionat profund. 

În 1996, când m-au răpit eram însărcinată în două luni. Am mers ore în şir de-a lungul graniţei dintre Uganda şi Sudan. Pe drum, rebelii ne-au întrebat dacă avem probleme în a ne continua călătoria. Am ridicat mâna. Comandantul le-a cerut soldaţilor tineri să ne bată cu beţe. Spuneau că una din noi trebuia să moară ca să le descurajeze pe cele mai tinere dintre noi care ar fi încercat să evadeze. M-au lovit peste stomac şi piept”.

Femeia a reuşit totuşi să evadeze.

Înfiinţată în Uganda, miliţia religioasă a răpit mii de copii pentru a-i folosi ca soldaţi sau sclavi sexuali. Alungată în 2005 din Uganda de armată,  s-a refugiat  în ceea ce acum este Sudanul de Sud, ca apoi să-şi stabilească tabăra la graniţa cu  Republica Democrată Congo şi în cele din urmă să se mute în Republica Centrafricană, unde operează ca o organizaţie criminală prin braconaj şi minerit ilegal.

Ciopârţeşte-o tu!

Louis Lakor avea şapte ani când Armata de Rezistenţă a Domnului i-a ucis familia şi l-a răpit pentru a-l folosi drept copil-soldat, relatează Reuters.

Verdictul a scos din nou la lumină întrebări inconfortabile despre vinovăţie într-o ţară încă profund traumatizată de miliţia care a făcut ravagii în nordul Ugandei între 1987 şi 2006. Anterior LRA a fost Armata Unită a Sfintei Mântuiri care avea în centru naţionalismul Acholi - un grup etnic din nordul Ugandei şi Sudanul de Sud.

Lakor spune că comandantul trebuie iertat, deşi l-a forţat să-şi ucidă propia soră în vîrstă de trei ani şi era adult când i-a distrus viaţa.

„A fost răpit când era un băieţel, nu s-a alătura voluntar. Şi lui i-au omorât rudele. Dominic Ongwen ar trebui iertat cum am fost şi eu - şi eu am ucis”, a mărturist el pentru Reuters.

Coşmarul lui Lukor a început în 2003, în oraşul nordic Gulu. Rebelii i-au omorât părinţii, i-au violat şi ucis o soră. Lukor a fost luat împreună cu două surori mai mici.

„Ne-au dat bagaje grele. Cei mai slabi dintre noi erau ucişi. Una din surori nu putea înainta din pricina bagajului mult prea greu -avea numai trei ani. Am încercat s-o ajut, dar nu m-au lăsat. M-au folosit să o omoare”.

Cealaltă a obosit şi „cum s-a aşezat, un soldat a împuşcat-o. Operaţiunea a fost comandată de Dominic Ongwen”.

Condusă de liderul fugar Joseph Kony, LRA a terorizat Uganda preşedintelui Yoweri Museveni din bazele din nordul ţării şi ţările învecinate. În ultimii ani, mişiţia a fost aproape eradicată, fără ca liderul să fie prins.

Lakor a reuşit să evadeze după opt luni, dar a fost alungat de rude şi a trăit ani de zile pe străzi.

„Unchii mei au refuzat să mă primească. Spuneau că sunt rău, sunt rebel şi i-aş putea ucide”, a spus el. Acum are 25 de ani şi este mecanic în Gulu.

Îşi aminteşte că Ongwen că era un tip tăcut care credea că acei copii care supravieţuiau trebuiau instruiţi să ucidă.

„Aduceau un prizonier şi un cuţit mare şi ne spuneau: Ucide-l. Veneau cu cineva din satul tău şi spuneau: Ciopârţeşte-o tu! Credeau că suntem tineri şi dacă ne antrenează să facem acele lucruri vom deveni luptători şi ucigaşi. Ongwen ne spunea că o facem pentru că am fost instruiţi cu acest scop”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite