Turcii i-au dat lui Erdogan un vot de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Ankara a trecut cu brio testul referendumului de duminică. Cu un procent favorabil de 58%, anunţat chiar de premierul Recep Tayyp Erdogan, «Constituţia pucistă» elaborată în urma loviturii de stat din 1980 va fi înlocuită cu o «Constituţie a poporului». Rezultatul confirmă, însă, şi tensiunile din rândul populaţiei, divizată în tabere pro şi anti AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), formaţiunea islamis

Voturile contra (40%) şi absenteismul - un elector din patru nu s-a prezentat la urne - au pus în lumină acest aspect. În opinia lui Riza Turmen, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, faptul că 40 la sută dintre alegători au respins noua Constituţie reprezintă o „mare problemă". „O Constituţie trebuie să fie rezultatul unui contract social, iar noul text nu este aşa ceva", a declarat el pentru CNN-Turk.
Din cele 26 de amendamente ale Legii fundamentale, propuse de AKP, limitarea prerogativelor justiţiei militare şi modificarea structurii Curţii Constituţionale şi a Consiliului suprem al Magistraturii în favoarea puterii, au stârnit cele mai multe controverse. În opinia opoziţiei laice, aceste amendamente ameninţă independenţa justiţiei şi pune în discuţie separarea puterilor în stat.

Teama că instituţiile statului vor fi controlate de un partid unic a fost de altfel unul din motivele pentru care o parte a electoratului turc a respins reforma, afirmă analiştii. Eroarea guvernanţilor, apreciază aceştia, a fost lipsa unei dezbateri asupra conţinutului reformei şi transformarea referendumului într-un test de popularitate pentru premierul Erdogan. Următoarele alegeri legislative din Turcia vor avea loc cel mai târziu în iulie 2011, iar AKP, aflat la putere din 2002, a intrat deja în campanie.

Reacţie la Bursă

Bursa din Istanbul a reacţionat pozitiv în urma rezultatului referendumului. Indicele general a înregistrat, ieri, un record istoric, ce reflectă încrederea în creştere a investitorilor faţă de evoluţia economică şi politică a ţării. Guvernul Erdogan a primit laude şi de la Comisia Europeană, Michael Leigh, Director pentru Integrare apreciind că Turcia „a făcut încă un pas pe calea cea bună" în vederea aderării la UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite