Turcia acuză „diaspora evreiască“ de implicare în manifestaţiile antiguvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul turc Besir Atalay a acuzat „diaspora evreiască“ de implicare în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului.

Incidentele din parcul Gezi (...) au fost orchestrate de diaspora evreiască, foarte activă în acest eveniment“, a spus Atalay, citat de cotidianul Hürriyet.

El a acuzat, de asemenea, presa internaţională şi „forţele străine“, despre care nu a oferit detalii, că au participat la „destabilizarea“ situaţiei din Turcia în timpul protestelor care au zguduit ţara timp de peste trei săptămâni.

Marţi, vicepremierul Atalay a acuzat presa că i-a „denaturat“ afirmaţiile. „Regret profund că declaraţiile pe care le-am făcut în legătură cu parcul Gezi au fost denaturate în mod deliberat de către o agenţie“ de presă, a spus el, citat de mass-media turce.

Nu am acuzat niciodată lobby-ul evreiesc sau pe evrei, pur şi simplu m-am referit la mass-media care au acoperit aceste evenimente în mod exagerat“, a dat asigurări demnitarul turc.

În ultimele săptămâni, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat în legătură cu responsabilitatea unui „lobby financiar“ sau a unui „lobby al ratei dobânzilor“, acuzate că au profitat de pe urma protestelor din Turcia, o ţară emergentă şi o destinaţie importantă a capitalurilor străine.

Peste 2,5 milioane de persoane au ieşit în stradă în aproximativ 80 de oraşe ale ţării timp de trei săptămâni, după 31 mai, potrivit estimărilor poliţiei, preluate de presă.

Aceste manifestări îndreptate împotriva lui Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi că urmăreşte „islamizarea“ societăţii turce, s-au soldat cu patru morţi - trei protestatari şi un poliţist - şi cu rănirea altor circa 8.000 de persoane, potrivit Asociaţiei Medicilor.

Afirmaţiile lui Atalay intervin în contextul în care Turcia negociază cu Israelul despăgubirile pentru cele nouă victime ale unui raid israelian, din mai 2010, asupra unei ambarcaţiuni ce încerca să treacă de blocada maritimă impusă Fâşiei Gaza de către statul evreu.

Raidul a deteriorat serios relaţiile dintre cele două ţări, până când premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a cerut scuze autorităţilor turce, în martie 2013, la îndemnul preşedintelui american, Barack Obama.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite