Temperatură record de căldură pentru decembrie în Canada

Temperatură record de căldură pentru decembrie în Canada

Imagine din Lytton, oraşul distrus în proporţie de 90% de un incendiu de pădure FOTO EPA-EFE

Columbia Britanică, un stat din vestul Canadei, se confruntă de câteva luni cu fenomene meteorologice atipice. După ce a stârnit îngrijorări la nivel global prin temperaturile record din vară, Columbia Britanică a înregistrat la începutul lunii decembrie un record de 22,5 grade Celsius, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest record de temperatură a fost constatat în localitatea Penticton, situată între două lacuri, în centrul regiunii.

„Este un record sau, ca să fim foarte exacţi, a egalat un record”, a declarat Armel Castellan, meteorolog la Environment Canada.

Ori, pe 3 decembrie 1982, acul termometrului a urcat până la 22,5 grade Celsius la Hamilton, în statul Ontario.

Penticton se află la circa 400 de kilometri de Lytton, o localitate care a înregistrat, la sfârşitul lui iunie, recordul istoric de temperatură de 49,6 grade Celsius în Canada şi care a fost distrus în proporţie de 90% de un incendiu de pădure.

În Penticton, „maxima istorică (pentru decembrie, n. red.) era de 11,2 grade Celsius, înregistrată în 2012”, a precizat pentru AFP meteorologul Gregory Yang.

„Din septembrie am avut multă, multă căldură care ne vine din regiunea subtropicală”, explică Armel Castellan.

De aproximativ o săptămână, un râu atmosferic se abate asupra sud-vestului Columbiei Britanice, a adăugat el.

Inundaţii catastrofale s-au produs aici de la jumătatea lunii noiembrie din cauza ploilor abundente, fenomene puse pe seama schimbării climatice.

Temperaturile care s-au apropiat de 50 de grade Celsius în această vară în Canada ar fi fost „aproape imposibile” dacă nu ar fi fost încălzirea globală, potrivit oamenilor de ştiinţă de la World Weather Attribution.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările