Studiu japonez: o mare parte din efectele adverse acute la vaccinul anti-COVID-19, induse de stresul psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVă
FOTO ARHIVă

Un studiu realizat asupra celor imunizaţi la un centru de vaccinare din Tokyo şi condus de Spitalul Central al Forţelor de Apărare a descoperit că o mare parte a reacţiilor acute la vaccin au fost determinate de anxietatea cu privire la efecte adverse, relatează Japan News.

Circa 90% din reacţiile acute la vaccin experimentate de 2.930 dintre japonezii care s-au imunizat la un centru de vaccinare administrat de Ministerul Apărării au fost puse pe seama stresului indus de frica de vaccin. Cele mai multe efecte adverse determinate de anxietate s-au înregistrat la cea mai mică categorie de vârstă.

Spitalul care a efectuat studiul intenţionează să se folosească de rezultate pentru a îmbunătăţi condiţiile de vaccinare între care şi posibilitatea ca cei ce suferă de anxietate cu privire la vaccin/injecţii să fie eventual imunizaţi în poziţie orizontală.

„Sunt îngrijorat din nou cu privire la efectele adverse ce pot apărea după a doua doză având în vedere că vaccinul este abia apărut”, spune un tânăr de 20 de ani.

Ministerul japonez al apărării a deschis centrul de vaccinare din Chiyoda Ward, Tokyo, pe 24 mai - a fost primul centru care a administrat serul produs de Moderna şi de atunci a colectat date despre efectele secundare.

Până la 24 septembrie aici se vaccinaseră în total 1.201.688 de oameni iar dintre ei 2.930 (0.24%) au avut reacţii adverse de fază acută - în decurs de 30 de minute de la injecţie - care au mers de la mâncărimi/înroşiri ale pielii la agitaţie/stări de rău.

Proporţia femeilor a fost de 68.2% dintre cazurile de efecte adverse care în final au trecut, niciunul dintre ele nefiind grave de tipul unui şoc anafilactic.

O proporţie considerabilă din cei care au experimentat efecte secundare acute, şi anume 2.601 din 2.930 (88.8%), par să fi avut reacţii induse de stres - este vorba de simptome precum cele similare unui atac de panică, agitaţie sau anxietate extremă, dar şi cele atribuite „reflexului vasovagal” care provoacă leşin şi scăderea tensiunii arteriale.

Mai mult de o treime din aceste reacţii de stres s-a înregistrat la grupa de vârstă 20-34 de ani. O persoană s-a lovit la cap după ce a leşinat şi a trebuit transportată la spital.

Spitalul Militar Central din Japonia plănuieşte să prezinte datele analizate într-o lucrare pe care să o publice într-o revistă ştiinţifică. De asemenea, intenţionează să dezvolte chestionare de screening pentru anxietatea cu privire la vaccinare/vaccin.

„Vaccinul e considerat sigur dar a reieşit clar faptul că un număr de oameni au fost stresaţi de vaccinare. Ar putea semnala un tipar în care cu cât subiecţii sunt mai tineri cu atât e mai mare probabilitatea să resimtă anxietate”, a explicat colonelul  Shuichi Kawano din forţele terestre de apărare.

Un efect advers analizat a fost „braţul Moderna” care presupune umflarea sau înroşirea la locul injecţiei. Din 42.017 de oameni care s-au prezentat pentru a doua doză într-o săptămână din iulie,  2.369 (5.6%) au avut un atare efect secundar.

Simptomele au apărut la între 4 şi 21 de zile de la vaccin, majoritatea la 7 zile, în timp ce timpul de recuperare a durat între o zi şi 34 de zile. Cele mai multe reacţii s-au remis după cinci zile.

Cele mai afectate au fost femeile, în proporţie de 80%.

Hiroyuki Moriuchi, profesor de bol infecţioase, e de părere că autorităţile au trebui să fie mai bine informate cu privire la reacţiile induse de stresul psihologic. pentru că acestea sunt uşor de gestionat, în timp ce ar trebui colectate date mai elaborate cu privire la efecte secundare în urma vaccinării pe categorii de vârstă şi gen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite