Soarta celor 43 de studenţi mexicani dispăruţi: masacraţi şi arşi de membri cartelului de droguri Guerreros Unidos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul şi soţia sa au dat ordinul poliţiei din Iguala să ia studenţii şi să-i predea cartelului de droguri Guerrero Unidos
Primarul şi soţia sa au dat ordinul poliţiei din Iguala să ia studenţii şi să-i predea cartelului de droguri Guerrero Unidos

Membrii unui cartel de droguri au mărturisit ce au făcut cu cei 43 de studenţi dispăruţi, care ar fi deranjat-o pe soţia primarului din Iguala, Mexic, înaintea unui discurs. După ce au fost omorâţi, studenţii de la o şcoală de pedagogie ar fi fost adunaţi într-o grămadă care apoi a fost arsă timp de 15 ore, pentru a se scăpa de orice urmă a lor. Dinţii şi oasele care au rămas au fost băgate în saci şi aruncate.

Într-o prezentare sumbră la care au participat şi rudele celor 43 de studenţi ucişi, Procurorul General al Mexicului, Murillo Karam, a explicat ce crede el că s-a întâmplat cu studenţii dispăruţi în Iguala pe 26 septembrie, notează „Huffington Post“.

Murillo Karam a prezentat un film al unor membri unui cartel de droguri care îşi recunosc crima şi descriu ce au făcut. Un alt film a arătat sute de fragmente de oase şi dinţi care fuseseră aruncate de-a lungul Râului San Juan, în vecinătatea oraşului Cocula.

Procurorul spune că starea rămăşiţelor pământeşti va îngreuna identificarea definitivă a studenţilor. „Gradul de degradare cauzat de foc face foarte dificilă extragerea ADN-ului care ar permite identificarea“, a declarat Murillo Karam la o conferinţă de presă. El a adăugat că autorităţile îşi pun ultimele speranţe într-un laborator specializat din Austria. Nu se ştie, însă, cât va dura procesul identificării.

Poliţiştii care au luat studenţii după confruntarea din Iguala se pare că i-ar fi predat cartelului Guerreros Unidos. Membrii cartelului au crezut, aparent, că studenţii sunt membri ai unui cartel rival sau poate că au fost trimişi să întrerupă evenimentul public prezidat de soţia primarului din Iguala, Maria de los Angeles Pineda, care ar avea legătură cu cartelul prin fraţii săi.

Murillo Karam spune că nu există nicio dovadă că studenţii ar fi fost implicaţi în crima organizată. În cadrul acestui caz au fost reţinute 74 de persoane. Autorităţile spun că totul a început atunci când poliţia, la ordinele primarului Igualei Jose Luis Abarca, a deschis focul asupra studenţilor care colectau donaţii în oraş. Şase oameni au fost ucişi în două confruntări cu poliţia, înainte ca 43 de studenţi să fie luaţi şi predaţi cartelului Guerreros Unidos.

Abarca şi soţia lui, care au fost prinşi marţi în capitala Mexicului, sunt printre cei 74 de oameni aflaţi în custodie din cauza dispariţiei celor 43 de studenţi. 

Părinţii tinerilor au reacţionat la raportul procurorului general, spunând că şi-au pierdut încrederea în ceea ce spune guvernul. „Atâta vreme cât nu există rezultate, fiii noştri sunt încă în viaţă. Astăzi ei încearcă să închidă acest caz, într-un mod flagrant de a ne prelungi tortura, de care este de vină guvernul federal“, a declarat Felipe de la Cruz, tatăl unuia dintre dispăruţi.

Până când nu vor avea loc identificările, Mexico rămâne în atenţia lumii întregi. Oamenii au ţinut marşuri furioase de-a lungul ţării, dar şi în alte state, iar protestatarii au atacat proprietăţi deţinute de primarul Abarca, dar au incendiat şi clădiri de-ale cartelului Guerrero din Ciudad de Mexico.

Potrivit mărturiei suspecţilor, masacrarea studenţilor a fost la scară industrială: ei au fost duşi la locul unde au fost ucişi în camioane, atât de înghesuiţi încât 15 dintre ei au murit sufocaţi înainte de a ajunge la destinaţie. Ceilalţi au fost ucişi, aparent prin împuşcare, şi apoi li s-a dat foc cu ajutorul benzinei, motorinei, folosind şi lemn, plastic şi cauciucuri vechi. Suspecţii chiar şi-au dat foc la propriile haine pentru a distruge dovezile.

La conferinţa de presă, Murillo Karam a confirmat că rămăşiţele pământeşti descoperite în gropile comune, la scurtă vreme după dispariţia studenţilor, nu au inclus niciunul dintre cei 43 de tineri care studiau la un colegiu pedagogic. Acele gropi comune aveau cadavre aparţinând femeilor şi bărbaţilor care, se crede, au fost ucişi în august, spune procurorul general.

Printre cadavrele descoperite în decursul investigaţiei dispariţiei studenţilor se aflau şi cele ale unui tată şi fiu. Cu ajutorul anunţului de dispariţie a celor doi, autorităţile au reuşit să-i identifice. Murillo Karam spune că victimele, al căror nume nu a vrut să-l facă public, ar fi sunat pe cineva înainte, declarând că sunt reţinuţi de poliţia din Iguala, conchide „Huffington Post“.


Citeşte şi:

Prima doamnă a crimei din Mexic a fost arestată. Primarul şi soţia sa, responsabili de dispariţia a 43 de studenţi, se ascundeau în Capitală

Poliţia mexicană a anunţat că a reuşit să-i prindă pe Jose Luis Abarca, primarul din Iguala, dar şi pe soţia sa care ar fi comandat uciderea a 43 de studenţi, notează BBC.

Zeci de studenţi mexicani ar fi putut fi ucişi de poliţia locală la ordinele primarului

Mexic trebuie să rezolve dispariţia a 43 de studenţi care fuseseră atacaţi de poliţie posibil la ordinele primarului. Ultima oară tinerii au fost văzuţi cu peste zece zile în urmă, în Iguala, un oraş mexican răvăşit de violenţa dintre bande.

Prima Doamnă a crimei din Mexic: soţia primarului care a comandat moartea a 43 de studenţi

Maria de los Angeles Pineda Villa era „prima doamnă“ din spatele crimelor într-un orăşel din Mexic. În Iguala, soţia primarului a pecetluit soarta a 43 de studenţi, doar pentru că nu voia să fie deranjată în timpul unui discurs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite