Siria: Arsenalul chimic a fost complet eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferul arsenalului chimic al Siriei a fost pus în pericol datorită lipsei măsurilor de securitate FOTO: AP
Transferul arsenalului chimic al Siriei a fost pus în pericol datorită lipsei măsurilor de securitate FOTO: AP

Ultimul transport conţinând arsenalul chimic declarat al Siriei a fost încărcat, în cursul zilei de luni, conform observatorilor internaţionali.

O navă daneză transportă arsenalul chimic al Siriei către portul italian Gioia Tauro, mai departe acest arsenal fiind transferat pe nava americană Cape Ray, unde cea mai mare parte a acestuia va fi distrus. O parte substanţele chimice vor fi distruse la locaţii din Statele Unite şi Marea Britanie.  

„Chiar în timp ce vorbim, o navă daneză, cu arsenalul chimic la bord, a părăsit portul”, a declarat Ahmet Uzumcu, directorul Oganizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. „Distrugerea componentelor ce produceau arme chimice a fost elementul-cheie în programul de eliminare al armelor chimice siriene. Chiar dacă un capitol important al efortului nostru se încheie azi, munca noastră în Siria va continua”, a adăugat acesta. 

.

Ministrul de Externe al Siriei a confirmat spusele directorului OIAC, mărturisind că „ultimul transport cu agenţi chimici a părăsit astăzi teritoriul Siriei.”  

În trecut, Siria a exportat 92% din arsenalul chimic, în conformitate cu acordurile stabilite cu ONU, acorduri sprijinite atăt de Statele Unite cât şi de Rusia. Restul de 8% era depozitat într-o zonă în care guvernul sirian susţine că nu avea acces, datorită riscului de securitate sporit. 

Sigrid Kaag, şefa misiunii UN-OAIC, a descris sfârşitul acestei operaţiuni ca fiind  „partea cea mai dificilă din tot efortul de eliminare al programului chimic sirian.” Aceasta a comentat şi cu privire la investigaţia în cazul atacului chimic cu clor, atac ce a avut loc cu câteva zile înainte, susţinând că se va relua dar „s-ar putea să mai dureze ceva timp.”  

Săptămâna trecută, o echipa OIAC a investigat atacurile chimice cu clor, substanţă pe care Siria nu a fost obligată să o distrugă ca parte a acestui acord. Atât guvernul Assad căt şi forţele armate rebele s-au acuzat reciproc de folosirea agenţilor chimici în războiul civil ce a început în martie 2011. 

Siria nu a fost obligată să-şi declare rezerva de clor- o substanţă toxică slabă, dar care folosită în cantităţi mari poate fi considerată armă chimică-deoarece această substanţă este folosită şi pe scară largă în scop comerical şi domestic. Conform acordului de anul trecut, Siria are termen-limită până la finalul lunii iunie pentru a elimina rezerva de arme şi substanţe chimice, recunoscând însă, în nenumărate ocazii, că acest termen nu va putea fi respectat. 

Acordul a fost semnat în urma unui atac cu sarin în capitala ţării, Damasc, atac cu impact în zonele controlate de rebeli ale acestui oraş ce a ucis circa 1 400 de oameni.  

Harta cu locaţiile ce produc şi stochează arsenalul chimic sirian: 

                     

siria chimicale harta
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite