Scandalul Panama Papers. Franţa reintroduce Panama pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale

Scandalul Panama Papers. Franţa reintroduce Panama pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale

Anunţul a fost făcut de ministrul francez de Finante, Michel Sapin FOTO enikos.gr

Autorităţile franceze au anunţat marţi că vor reintroduce Panama pe lista neagră a paradisurilor fiscale, care permit cetăţenilor unor alte state să evite plata taxelor prin înfiinţarea unor firme paravan şi companii offshore, după dezvăluirile apărute în scandalul Panama Papers, transmite Reuters.

„Panama este un stat care vrea să pară că respectă principiile internaţionale legate de taxare şi din acest motiv a fost scoasă iniţial de pe lista neagră. Însă, Franţa a decis să reitroducă Panama pe lista statelor necooperante, cu toate consecinţele impuse celor care fac afaceri în Panama“, a precizat Michel Sapin.

Pe lista cetăţenilor francezi menţionaţi în dezvăluirile Panama Papers se numără şi Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional. Membri din cercul de apropiaţi ai preşedintei Frontului Naţional (FN) Marine Le Pen, inclusiv omul de afaceri Frédéric Chatillon şi expertul contabil Nicolas Crochet, au folosit un adevărat sistem de ascundere a averilor, organizat în centre offshore din Asia şi Caraibi.

Un sistem offshore sofisticat a fost creat între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice şi Panama. El a fost utilizat pentru scoaterea unor sume de bani din Franţa, cu ajutorul unor firme paravan şi facturi false, cu scopul evitării serviciilor franceze de luptă împotriva spălării banilor.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de e-mailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările