Riscurile mortale la care sunt expuşi muncitorii imigranţi în Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâmplările în care lucrătorii imigranţi care sunt abuzaţi şi chinuiţi de către stăpâni şi angajatori sunt  poveşti comune în Arabia Saudită.   FOTO Reuters
Întâmplările în care lucrătorii imigranţi care sunt abuzaţi şi chinuiţi de către stăpâni şi angajatori sunt  poveşti comune în Arabia Saudită.   FOTO Reuters

Lucrătorii străini sunt avertizaţi de „riscurile mortale” cărora se supun în Arabia Saudită, în condiţiile în care, în prezent, mai mult de 45 de cameriste îşi aşteaptă execuţiile, în ciuda furiei în creştere a cetăţenilor împotriva tratamentelor rele aplicate imigranţilor. ar

Miercuri, autorităţile din ţara aflată în Orientul Mijlociu au ignorat apelurile puterilor internaţionale şi au decapitat-o pe  menajera Rizana Nafeek în vârstă de 24 de ani, care a fost acuzată de uciderea unui bebeluş, în ciuda faptului că şi-a clamat nevinovăţia.

Grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului sunt de părere că majoritatea menajerelor, cameristelor şi servitoarelor condamnate la moarte sunt din Indonezia, dar provin, de asemenea, şi din Sri Lanka, Filipine, India şi Etiopia.

Militanţii cred că mulţi dintre cei 1,5 miliane de lucrători imigranţi din Arabia Saudită, aproximativ 375.000 provin din Sri Lanka şi sunt atraşi de perspectiva de a lucra pentru familii înstărite, însă se confruntă mai degrabă cu exploatarea şi cu abuzul.

 Acuzaţii nefondate

 Tratamentele cărora trebuie să facă faţă lucrătorii nu sunt întotdeauna aceleaşi şi variază de la muncă grea fără plată timp de luni întregi, până la suportarea violenţei fizice, într-o ţară unde protecţia juridică este precară iar accesul la avocaţi, translatori sau ambasade este adesea blocat.

Activista Nisha Varia din cadrul Human Rights Watch, organizaţie non-guvernamentală care desfăşoară activităţi de cercetare şi apărare a drepturilor omului, a declarat pentru ziarul britanic „The Observer” că sistemul juridic din arabia Saudită este caracterizat de „arestări arbitrare, procese inechitabile şi pedepse aspre.” O menajeră care se poate confrunta cu abuz sau exploatare de către angajator ar putea fugi, însă după aceea ar fi acuzată de furt.

Angajatorii pot acuza lucrătorii din casele lor, în special cei care vin din Indonezia, de vrăjitorie. Victime ale violului şi agresiunilor sexuale riscă să fie acuzate de adulter şi desfrânare”, a adăugat Nisha Varia.

Reprezentanţii organizaţiilor de apărare a drepturilor omului au declarat că au fost executate anul trecut 69 de persoane în Arabia Saudită şi alţi 79 de lucrători de asemenea în urmă cu doi ani.

 Sistemul de justiţie devine cel mai mare duşman

 Dina el-Mamoun, cercetător în cadrul Amnesty International, organizaţie nonguvernamentală internaţională care promovează drepturile omului, a declarat că lucrătorii imigranţi care sosesc în Arabia Saudită sunt în mare pericol în cazul în care ajung în faţa sistemului de justiţie. Acesta a adăugat că autorităţile ţărilor ar trebui să aducă la cunoştinţa cetăţenilor riscurile „reale şi mortale.”

În multe cazuri victimele sunt supuse unor procese ale căror proceduri nu le pot înţeege, care se întâmplă doar în Arabia Saudită şi fără translatori. Nu li se oferă adesea accesul la asistenţă consulară”, a declarat Dina el-Mamoun.

 Fără acces la apărare

 Reprezentanţii guvernului din Sri Lanka au condamnat procesul împotriva menajerei Rizana Nafeek în urma căruia a fost decapitată cu o sabie în public, săptămâna trecută.

Nafeek a fost condamnată la moarte în 2007 după ce angajatorul din Arabia Saudită a acuzat-o de strangularea copilului acestuia de numai patru luni în urma unei dispute cu mama copilului.

Familia tinerei şi organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului au făcut apel în mod repetat la regele Abdullah pentru a o graţia pe Nafeek, care şi-a susţinut nevinovăţia declarând că bebeluşul s-a sufocat în timp ce era hrănit cu biberonul.

Nafeek a relatat că mărturia ei originală a fost făcută sub presiune şi supusă constrângerilor, iar serviciile de traducere i-au fost refuzate. Reprezentanţii organizaţiei Amnesty International au susţinut că tânăra, care avea 17 ani conform certificatului ei de naştere la momentul decesului copilului, nu a avut acces la avocaţi înaintea şi pe parcursul desfăşurării procesului.

 De ce autorităţile închid ochii

 Arabia Saudită este cunoscută pentru tratamentul aplicat personalului de serviciu, majoritatea dintre aceştia provenind din ţări sărace.

Observatorii străini au remarcat faptul că cetăţenii din Arabia Saudită îşi tratează angajaţii asemenea unor obiecte, aducând ca argument numeroasele poveşti cu bătăi, abuzuri sexuale şi încarcerări drept episoade comune în acea ţară.

În 2010 au apărut în presă fotografii şocante cu servitoarea Binti Salan Mustapa, de 23 de ani, care a suferit leziuni grave în urma unor înjunghieri, arderii şi a bătăilor.

Angajatorul ei a fost condamnat la trei ani de închisoare, însă ulterior a fost achitat, proces care a scandalizat grupurile militante pentru respectarea drepturilor omului.

Guvernul indoneziam pare să ignore mai degrabă aceste incidente, deoarece muncitorii imigranţi generează 4,7 miliarde de euro din urma schimbului valutar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite