Rezultatele alegerilor din Israel arată că Netanyahu are cele mai mari şanse să obţină un nou mandat de premier

Rezultatele alegerilor din Israel arată că Netanyahu are cele mai mari şanse să obţină un nou mandat de premier

Benjamin Netanayhu şi Beny Gantz

În Israel, după alegerile legislative de ieri, se profilează un nou mandat de premier pentru Benjamin Netanyahu. Potrivit primelor rezultate oficiale, partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, se află pe primul loc, urmat de partidul Albastru-Alb al lui Beny Gantz.

Rezultatele parţiale după numărarea a 95% din voturile indică obţinerea a câte 35 de locuri atât de către Partidul Likud al premierului Netanyahu cât şi de către coaliţia Albastru-Alb a principalului său rival Benny Gantz, conform informaţiilor publicate pe site-ul Knesset-ului (parlamentul israelian) şi difuzate de canalul de televiziune 12, citate de Reuters.
 
Lista premierului Netanyahu pare însă să fie mai bine plasată pentru a forma o coaliţie de guvernământ.
 
Blocul de dreapta, sub conducerea lui Netanyahu, poate forma o majoritate în Parlament. Potrivit rezultatelor parţiale, partidele ultrareligioase Shas şi Iudaismul Torei obţin câte şapte mandate, Partidul Muncii şi Israel – Casa Noastră câte 6 mandate. Aseară principalii competitori, Benjamin Netanyahu cu partidul său de dreapta, Likud, şi Beni Ganz, cu partidul de centru Albastru-Alb, au revendicat fiecare victoria în alegeri legislative. 
 
Conform Times of Israel, cu 97% din voturi numărate, partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu şi Partidul Albastru şi Alb al rivalului său Benny Gantz au obţinut 35 de locuri fiecare în Knesset, însă Netanyahu este favorit pentru a forma un guvern de dreapta.
 
Jerusalem Post notează că partidele care au informat înainte de alegeri că Netanyahu nu va trebui să demisioneze în urma faptului că a fost pus sub acuzare pentru corupţie sunt Likud, Shas, Iudaismul Torah Unit (UTJ), Uniunea Partidelor de Dreapta (URP) şi Yisrael Beytenu iar acestea au câştigat împreună 61 de locuri.
 
Likud a câştigat 35 de locuri, Shas şi UTJ opt, URP şi Yisrael Beytenu cinci. De asemenea, partidul centrist Kulanu, al cărui lider Moshe Kahlon a declarat că se va alătura unui guvern condus de Netanyahu, însă îl va părăsi în urma unei punere sub acuzaţii finale a lui Netanyahu, a obţinut patru locuri.
 
De cealaltă parte, Partidul Albastru şi Alb a obţinut 35 de locuri, Partidul Laburist şi Hadash-Ta’al şase fiecare iar Meretz şi Lista Arabă Unită patru fiecare.
 
Astfel că deşi cele două partide – Likud şi Partidul Albastru şi Alb – au acelaşi număr de locuri în Knesset (parlamentul israelian), aliaţii de dreapta ai lui Netanyahu au obţinut destule locuri pentru ca el să poată forma un guvern.
 
Preşedintele israelian desemnează ca prim-ministru candidatul care va avea cea mai mare şansă de a forma un guvern iar acest lucru nu înseamnă neapărat candidatul cu cele mai multe voturi.

Benny Gantz, rivalul lui Benjamin Netanyahu, a transmis miercuri un mesaj optimist, în prima sa reacţie după alegerile generale din Israel, în ciuda poziţiei puternice obţinute de premier, relatează DPA.

"Bună dimineaţa, prieteni. Da, bună dimineaţa!", a scris el pe Twitter, observând apoi că rezultatul final nu este clar deocamdată.

El a spus că deşi "la orizont se întrevede un cer întunecat, nu e nimic final, deoarece ar putea apărea mişcări electorale şi s-ar putea să dezvoltăm mişcări politice de un fel sau altul", a mai spus el.

"Cu siguranţă nu este ascuns soarele speranţei pe care l-am oferit poporului şi societăţii în Israel", a adăugat el, promiţând să îi reprezinte pe cei "peste un milion de cetăţeni care au cerut de la noi altceva".

Netanyahu a anunţat că va începe chiar din seara de marţi să lucreze la crearea unui guvern cu partenerii săi "naturali".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: