Regiunea sârbă Sandzak poate aprinde “butoiul cu pulbere al Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă tensiunile dintre sârbi şi bosniaci, lupta pentru putere din interiorul comunităţii musulmane s-a înteţit după ce muftiul Muamer Zukorlic, un adept al autonomiei regiunii, a fost ales în fruntea Consiliului Naţional al Bosniacilor. Susţinătorii acestuia s-au ciocnit cu poliţia şi cer o monitorizare internaţională, acuzând discriminarea musulmanilor de către autorităţile sârbe.

Regiunea Sandzak din sudul Serbiei este predominant musulmană iar raportul între bosniaci şi sârbi este de 4 la 1 în capitala Novi Pazar.

La începutul lunii septembrie patru poliţişti sârbi au fost răniţi în urma unui protest al comunităţii islamice împotriva deciziei autorităţilor locale sârbe de a construi o grădiniţă pe o proprietate pe care musulmanii o considerau a lor. Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi în timpul demonstraţiilor.

După incident, Muftiul Muamer Zukorlic a făcut apel la Uniunea Europeană să trimită o echipă de monitorizare care să constate discriminarea la care sunt supuşi bosniacii musulmani şi încălcarea drepturilor lor etnice şi religioase.

Mai mult, Comunitatea Islamică din Serbia a făcut apel la autonomia regiunii Sandzak şi i-a îndemnat pe locuitori să se arate solidari prin „opoziţia la regim şi la partidele politice pro-sârbe”. Muftiul Zukorlic a pornit un adevărat război împotriva principalelor forţe locale: Partidul Democrat din Sandzak(SDP) şi Partidul Acţiunii Democratice(SDA), conduse de ministrul muncii Rasim Ljajic şi de Sulejman Ugljanin, fost primar în Novi Pazar, pe care le acuză că neglijează interesele bosniacilor. 

Meho Omerovici, membru al SDP, a respins ideea aducerii unor observatori internaţionali pe motiv că „aceştia nu vor găsi probleme reale şi o discriminare a musulmanilor, ci mai degrabă dorinţa de putere a Muftiului Zukorlic şi a Comunităţii Islamice pe care o conduce”, citează SETimes

Consiliul Naţional Bosniac, creat anul trecut ca parte a eforturilor Serbiei de a adera la UE, conferă oarecare putere de decizie minorităţilor în probleme legate de media, educaţie şi limbă. Dincolo de disputa privind componenţa acestuia, mulţi sârbi contestă alegerea clericului Zukorlic în fruntea acestui organ politic. 

„Sandzak este un loc aproape unic în Balcani deorece conflictul de aici nu este în primul rând interetnic, ci intraetnic. Încercarea muftiului Zukorlic de a amesteca religia şi politica, aşa cum s-a văzut în alegerile pentru consiliul minorităţii naţionale bosniace, pune în pericol stabilitatea regiunii”, explică Ian Bancroft, fondator al organizaţiei Transconflict pentru „South Eastern Times”.

Totuşi, în opinia sa, situaţia Sandzakului nu poate fi comparată cu cea a Kosovo pentru că mulţi bosniaci se opun abordării lui Zukorlic şi pe de altă parte guvernul sârb nu va trece la măsuri represive care să-l legitimeze pe clericul radical.

Sentimentul proturc

Şi totuşi există şi semnale îngrijorătoare şi opinii favorabile separării regiunii de Serbia. După ce Turcia a învins Serbia în semifinala campionatului mondial de baschet de la Istanbul, locuitori din capitala Sandzak-ului, Novi Pazar, au ieşit în stradă pentru a sărbători victoria…Turciei. Ei au fluturat steaguri ale Turciei şi au strigat slogane precum „Sandzak nu este Serbia”.

Sead Biberovic, activist în cadrul unui ONG local, se declară dezamăgit de concetăţenii săi dar susţine că este şi vina statului sârb. „Bosniacii din Serbia vor să privească Serbia ca pe ţara lor, dar din păcate ea nu se poartă ca o mamă şi cu cetăţenii bosniaci”, explică el pentru Radio Free Europe .

Afinitatea faţă de Turcia are rădăcini istorice pentru că iniţial Sandzak fusese un district otoman. „La fel ca majoritatea populaţiei de aici din Novi Pazar, am sentimentul că Turcia este mai apropiată de noi din multe motive. Mai întâi în sensul unor legături aproape paterne. Apoi Turcia este o superputere atât în Europa, cât şi în Asia şi îşi va relua rolul pe care-l juca în Balcani cu 100 de ani în urmă”, spune Rizo Kucevic, un localnic din Novi Pazar.

Pentru detalii, consultaţi şi:


Today’s Zaman: Serbia’s Ottoman haven Sandžak
Novi Pazar is very similar to cities in Anatolia. Elderly women wearing traditional head coverings walk in the streets and roads. They look just like the elderly women of Anatolia. This land is like one of our own lands, adorned with many minarets. There is a strong affinity to Turkey and Turks.

WAZ EUObserver: Sandzak is not Kosovo, EU diplomats insist
There are no similarities or links between the Sandzak case and the Kosovo crisis, apart from the border. The current situation is more a product of the dispute among Bosniak leaders (Ljajic, Ugljanin and Zukorlic), than a result of discrimination from Belgrade. Most of the incidents in Sandzak are caused by supporters of one of the three leaders who use all means, sometimes even illegal ones, to win the hearts and minds of Bosniaks in Serbia.

Today’s Zaman: Turkey to create Sandzak industry zone
Labor and Social Security Minister Ömer Dinçer has said Turkey will establish an industrial zone in Serbia’s Sandzak region, which is mostly populated by ethnic Bosnians.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite