Războiul din Siria. Assad, în dificultate: rebelii din Idlib au recucerit un oraş strategic. Erdogan ameninţă cu o „intervenţie activă“

Războiul din Siria. Assad, în dificultate: rebelii din Idlib au recucerit un oraş strategic. Erdogan ameninţă cu o „intervenţie activă“

Avion militar rus doborât în propiere de Saraqeb FOTO EPA-EFE

Rebelii sirieni susţinuţi de armata turcă au recapturat oraşul strategic Saraqeb, aceasta fiind prima întoarcere semnificativă pentru ofensiva armatei siriene susţinută de Rusia, au transmis joi rebelii citaţi de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu trei săptămâni, opoziţia armată a pierdut oraşul din nord-vest care se află la intersecţia a două principale autostrăzi. Aceasta a fost urmată de avansarea armatei siriene în încercarea de a recupera ultima mare regiune deţinută de rebeli în Siria după nouă ani de război.

„Oraşul Saraqeb a fost complet eliberat de găştile lui Assad”, a spus Naji Mustafa, purtător de cuvânt al coaliţiei facţiunilor rebele susţinute de Turcia, făcând referire la preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Cu sprijinul Rusiei, forţele guvernamentale ajutate de miliţii iraniene au câştigat teren în nord-vestul Siriei începând cu luna decembrie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat joi că forţele guvernamentale susţinute de ruşi deţin acum controlul întregii provincii Idlib din sud, după noi avansări împotriva rebelilor.

Forţele guvernamentale au capturat aproximativ 60 de localităţi în Idlib şi în Hama, în ultimele trei zile.

Avansarea oponenţiilor în Saraqeb vine la finalul unei perioade limite date de preşedintele turc Recep Erdogan pentru ca forţele lui Assad să se retragă din teritoriul despre care Turcia spune că este o zonă-tampon stabilită cu Rusia. Erdogan a mai spus că, în caz contrar, Turcia îi va împinge înapoi. Preşedintele turc a ţinut totodată să-i transmită cu Assad că ia în calcul „o intervenţie activă“ în Idlib, chiar şi în spaţiul aerian.

Oficialii turci şi ruşi sunt aşteptaţi să susţină joi, la Ankara, o a doua zi de negocieri pe tema conflictului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: