Proteste de 1 Mai în mai multe ţări din lume. Problemele economice ridicate de pandemie, un laitmotiv al demonstraţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Paris de Ziua Muncii / FOTO Getty Images
Proteste în Paris de Ziua Muncii / FOTO Getty Images

Ziua de 1 Mai a fost marcată de proteste violente în mai multe ţări din lume, problemele economice ridicate de restricţiile luate pentru combatarea pandemiei fiind un laitmotiv ale manifestaţiilor pe mai multe continente.

În Paris, cel puţin 34 de persoane au fost arestate, după ce forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. La manifestaţiile obişnuite organizate anual de sindicalişti cu ocazia Zilei Muncii, anul acesta s-au prezentat şi persoane care activează în domenii afectate dur de restricţiile luate pentru combaterea pandemiei.

„Vrem să trăim, nu să supravieţuim”, a fost unul dintre refrenele protestarilor din Franţa.

În Germania, protestatarii au provenit în general din grupuri pro-migranţi şi anti-rasism şi au mărşăluit pe străzile Berlinului şi ale altor oraşe. În Spania, protestatarii au cerut reformarea sistemului de pensii şi protejarea nivelului salarial. Spania a cunoscut o creştere semnificativă a ratei şomajului de la începutul pandemiei.

La Londra, protestele au fost direcţionate către noua lege propusă de Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, o lege ale cărei prevederi ar restricţiona dreptul de a protesta pe teritoriul Regatului Unit.

În Turcia, cel puţin 100 de manifestanţi au fost arestaţi în timp ce încercau să ajungă în Piaţa Taksim din Istanbul, spaţiu simbolic obişnuit cu organizarea de proteste. Turcia a impus începând cu 29 aprilie primul lockdown total la nivel naţional de la începutul pandemiei, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

Proteste au fost organizate şi în Asia. În Indonezia, manifestanţii au demonstrat împotriva unei noi legi în domeniul reglementării muncii, despre care spun că va reduce plăţile compensatorii şi va relaxa restricţiile asupra muncitorilor străini, alături de alte efecte problematice din punctul lor de vedere. Dincolo de protestele din capitala Jakarta, au fost organizate manifestaţii în aproape 200 de oraşe.

În Manila, capitala statului Filipine, protestatarii au sfidat lockdown-ul impus de mai bine de o lună şi s-au strâns pe străzi pentru a cere autorităţilor plăţi de ajutor, pe fundalul şomajului galopant experimentat de ţara asiatică în urma impunerii de restricţii anti-COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite