Primul avion care aterizează în Afganistan după plecarea americanilor VIDEO

Primul avion care aterizează în Afganistan după plecarea americanilor VIDEO

Primul avion care a aterizat pe aeroportul din Kabul are la bord o echipă tehnică din Qatar FOTO via NEWS.RO

Un avion la bordul căruia se afla o echipă tehnică din Qatar a sosit miercuri la Kabul, capitala Afganistanului, pentru a discuta despre ”reluarea operaţiunilor pe aeroport”, declară o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

O echipă tehnică din Qatar soseşte la Kabul cu un avion de tip C-17A Globemaster, primul avion pentru a discuta despre ”reluarea operaţiunilor pe aeroport”
 
Acesta este primul avion străin care aterizează la Kabul, după plecarea luni a ultimilor militari americani din capitala afgană.
 
 
 
”Chiar dacă nu s-a obţinut un acord final cu privire la furnizarea unei asistenţe tehnice, o echipă din Qatar a început o discuţie în baza unei cereri” a mişcării islamiste talibane, aflată la putere la Kabul, şi alţi protagonişti, a adăugat aceeaşi sursă, fără să precizeze despre cine este vorba.
 
QATARUL, NOUL MEDIATOR
 
Avionul din Qatar, de tip C-17A Globemaster, a aterizat pe pista aeroportului din kabul.
 
”Negocieri sunt în continuare în curs cu privire la probleme de securitate”, a anunţat aceeaşi sursă.
 
”Obiectivul este reluarea zborurilor către şi de la Kabul, în vederea unei asistenţe umanitare şi asigurării libertăţii de mişcare în mod sigur şi în securitate, inclusiv reluarea evacuărilor”, a declarat sursa citată.
 
Qatarul a jucat rolul de mediator în procesul de pace între guvernul afgan şi talibani, înainte ca islamiştii să preia puterea, la 15 august.
 
El a păstrat de atunci o legătură privilegiată cu talibanii.
 
Bogatul emirat gazifer se află în prezent în centrul atenţiei comunităţii internaţionale, din cauza capacităţii sale de a comunica cu noii stăpâni de la Kabul.
 
”În calitate de mediator drept şi neutru în utimii ani între talibani şi Statele Unite sau între talibani şi celelalte părţi afgane, noi am construit o încredere” cu toţi protagoniştii, a subliniat miercuri şeful diplomaţiei din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.
 
”Această investiţie a produs această încredere. Avem toţi nevoie să o folosim (...) pentru viitorul Afganistanului”, a subliniat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările