Prietenii şi inamicii Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a făcut schimbări la Strategia Naţională de Securitate pe următorii cinci ani. Două foste republici sovietice, Armenia şi Georgia au fost excluse de pe lista statelor care reprezintă o ameninţare pentru Ankara.

Iranul, Siria şi Bulgaria au fost şi ele scoase, dar a fost introdus Israelul pe lista neagră. Rusia s-ar fi aşteptat şi ea să fie exclusă dintre inamicii potenţiali ai Turciei, având în vedere evoluţia pozitivă a relaţiilor dintre cele două state din ultima perioadă. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat aşa ceva. Profesorul Aleksei Malacenko, expert la centru Carnegie din Moscova, nu vede nimic în neregulă la modificările făcute de Turcia.

„ În ciuda bunelor relaţii acuale dintre Ankara şi Moscova, Rusia rămâne un concurent serios pentru statul turc. Iar creşterea prezenţei turceşti în Caucazul de Sud va duce la apariţia de noi contradicţii cu Moscova", notează Malacenko. Preşedintele Academiei de Studii Geopolitice, colonelul în rezervă Leonid Ivaşov, spune că Turcia, membră NATO, este posibil să fi luat o asemenea decizie şi la puternica presiune a Statelor Unite. El crede că ar putea fi vorba chiar de un compromis.

SUA au permis includerea Israelului - care are acum o imagine proastă în rândul societăţii turceşti - pe lista inamicilor, dar au cerut ca şi Rusia să rămână tot acolo. La aceasta s-ar putea adăuga semnarea la 6 septembrie a acordului privind cooperarea militară dintre Rusia şi Israel. Prezenţa Georgiei pe lista de inamici ai Turciei părea la fel de lipsită de sens, mai ales că Tbilisi a făcut eforturi pentru a intra în rândul partenerilor strategici ai Ankarei. Din acest motiv, excluderea Georgiei de pe lista neagră a celor care reprezintă o ameninţare la adresa Turciei este perfect legitimă.

În ceea ce priveşte Armenia, situaţia este şi mai complexă. Nu doar relaţiile diplomatice dintre Erevan şi Ankara sunt întrerupte, dar Turcia este calificată în Doctrina militară a Armeniei drept „ameninţare potenţială", fapt ce a fost criticat de specialiştii NATO care au expertizat această lucrare în 2008. Schimbările făcute de Consiliul Naţional de Securitate al Turciei se înscriu în logica politicii turceşti în regiune. Ankara şi-a fixat ca obiectiv să devină lider regional în Caucazul de Sud şi să revină în rândul principalilor jucători mondiali. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite