Preşedintele Tunisiei vrea un statut de egalitate între bărbat şi femeie în cazul moştenirii

Preşedintele Tunisiei vrea un statut de egalitate între bărbat şi femeie în cazul moştenirii

Beji Caid Essebsi FOTO EPA

Preşedintele tunisian Béji Caïd Essebsi nu a cedat protestelor de sâmbătă şi a propus luni egalitatea între bărbaţi şi femei în cazul moştenirilor, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tunisia este de ceva timp cea mai avansată ţară în domeniul drepturilor omului. De exemplu, tunisiencele musulmane au obţinut anul trecut dreptul de a se căsători cu un bărbat de altă confesiune religioasă.

Dar această ţară din nordul Africii rămâne încă divizată în anumite chestiuni religioase sensibile şi mii de conservatori au manifestat sâmbătă în faţa Parlamentului împotriva introducerii principiului egalităţii în cazul moştenirilor.

Sistemul actual, bazat pe sharia, prevede că partea de moştenire revenită femeii se poate ridica până la jumătate din cea a bărbatului.

Într-un discurs susţinut luni, Béji Caïd Essebsi a propus înscrierea în lege a egalităţii între bărbaţi şi femei. Însă, într-o încercare de a menaja coaliţia proguvernamentală, formată cu ajutorul islamiştilor moderaţi din Ennahda, şeful statului tunisian a lăsat o portiţă deschisă unor „excepţii“, dând asigurări că legea nu este obligatorie pentru cei care vor să rămână sistemul în baza sharia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: