Peste 50.000 de politicieni, activişti, jurnalişti şi avocaţi din întreaga lume au fost spionaţi prin soft-ul Pegasus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pegasus spionaj

Telefoanele mai multor lideri politici mondiali au fost monitorizate prin softului de spionaj Pegasus, produs de compania israeliană de supraveghere NSO Group, scrie ziarul american Washington Post. Peste 50.000 de numere de telefon, printre care Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele irakian Barham Salih  au fost monitorizate prin acest soft de spionaj încă din 2016.

Potrivit investigaţiei jurnalistice realizată de un consorţiu format din 17 organizaţii media conduse de publicaţia franceză non-profit Forbidden Stories, fostul premier al Yemenului, Ahmed Obeid bin Daghr, fostul premier al Libanului, Saad Hariri, fostul premier al Ugandei, Ruhakana Rugunda, fostul premier al Franţei, Edouard Philippe, fostul premier al Kazahstanului, Bakitzhan Sagintayev, fostul premier al Algeriei, Noureddine Bedoui, cât şi fostul premier al Belgiei, Charles Michel din Belgia, au fost spionaţi în vremea când erau şefi ai guvernelor din ţara lor, scrie Digi24. 

Numele acestor oficiali au apărut pe o listă cu peste 50.000 de numere de telefon, care erau monitorizate prin softul de spionaj Pegasus încă din 2016. Pe listă se mai află şi alţi 600 de oficiali guvernamentali, ambasadori ONU, diplomaţi internaţionali şi politicieni din 34 de ţări, printre care Afganistan, Azerbaidjan, Bahrain, Bhutan, China, Congo, Egipt, Ungaria, India, Iran, Kazahstan, Kuweit, Mali, Mexic, Nepal, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Togo, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite, dar şi numele directorului general al OMS.

Niciunul dintre liderii politici nu şi-au oferit telefoanele către cele 17 organizaţii media care au examinat lista numerelor de telefon. Asta înseamnă că nu a fost posibilă testarea criminalistică care ar fi putut dezvălui dacă telefonul mobil este sau a fost monitorizat prin software-ul spyware Pegasus. Totodată, nu a fost posibil să se stabilească dacă vreun client al companiei NSO a încercat să folosească softul Pegasus pe telefoanele acestor lideri politici şi cu atât mai puţin dacă vreunul dintre aceştia au reuşit să transforme telefonul mobil într-un „spion de buzunar” capabil să urmărească aproape orice mişcare, comunicare şi relaţie personală a unui lider politic.

Examinarea criminalistică efectuată de Amnesty’s Security Lab pe 67 de smartphone-uri care aparţineau unor persoane de pe acea listă a constat că pe 37 dintre acestea a fost implementat cu succes softul Pegasus sau a existat în trecut o tentativă de implementare a acestuia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite