Papa Francisc a avertizat că mediul şi indigenii din Amazonia sunt ameninţaţi de marile companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul vizitei sale în Peru, Papa Francisc a avertizat că mediul şi indigenii din Amazonia sunt ameninţaţi de interesele marilor companii în această regiune, scrie BBC.

Suveranul Pontif, aflat în oraşul Puerto Maldonado, le-a spus indigenilor că această regiune este mai ameninţată ca oricând.

Bătrânii triburilor l-au rugat pe Suveranul Pontif că îi ajute să se protejeze, spunându-i că sunt îndepărtaţi de pe pământurile lor. 

Potrivit unui corespondent al AFP, Papa Francisc a fost întâmpinat în Puerto Maldonado de bărbaţi din triburi care au cântat şi au dansat pentru el, fiind pictaţi pe corp şi purtând pene colorate pe cap.

Mii de oameni din Amazonia – din Peru, Brazilia şi Bolivia – s-au adunat pentru a îl vedea pe Suveranul Pontif.

„Probabil că indigenii din Amazonia nu au fost niciodată atât de ameninţaţi în propriile lor teritorii”, a spus Papa Francisc, discursul său fiind aplaudat şi însoţit pe alocuri de bătăi de tobe.

„Amazonia este un teritoriu disputat pe multe fronturi. Pe de o parte, este exercitată presiunea intereselor marilor companii care caută petrol, gaze, cherestea, aur, iar pe de altă parte, ameninţarea acestor teritorii vine din natura îndoielnică a mai multor politici care promovează conservarea fără a lua în considerare oamenii”, a mai spus Suveranul Pontif. 

„Da, pentru unii, reprezentaţi un obstacol sau o inconvenienţă, dar reprezentaţi apelul la conştiinţă”, a adăugat Papa Francisc.

Yesica Patiachi, un reprezentant al indigenilor peruani, i-a spus Suveranului Pontif că aceste companii le invadează teritoriile fără să le ceară permisiunea.

„Suferim mult şi vom muri atunci când ei vor fora în pământul nostru pentru petrol. Vom suferi atunci când ne vor otrăvi râurile, pe care le vor transforma în ape negre ale morţii. Străinii ne văd drept slabi şi insistă să ne ocupe teritoriile în diferite moduri. Dacă vor reuşi să ne acapareze teritoriile, am putea dispărea”, a spus Patiachi.

Madre de Dios, regiunea din care face parte Puerto Maldonado, a fost afectată în ultimii ani de exploatarea de aur necontrolată, ceea ce a dus la apariţia unor niveluri pericoalse de mercur în râuri, scrie Reuters.

În alte părţi ale Amazoniei peruane, activişti şi indigeni au fost atacaţi de persoane implicate în negoţul ilegal de cherestea şi de traficanţi de droguri.

Rezervele de gaz din Camisea din regiunea Cusco sunt râvnite de companii juridice străine.

„Trebuie să punem capăt paradigmei istorice potrivit căreia Amazonia reprezintă o sursă inepuizabilă de resurse pentru alte ţări, fără a exista vreo preocupare pentru locuitorii acestei regiuni”, a mai spus, vineri, Papa Francisc.

Suveranul Pontif a ajuns în Peru după ce a făcut o vizită în Chile, unde s-a întâlnit cu victime al abuzului sexual comis de preoţi din această ţară.

Papa Francisc, în vârstă de 81 de ani, şi-a exprimat „durerea şi ruşinea” faţă de acest scandal şi le-a cerut iertare victimelor.

Catolicii au fost nemulţumiţi de decizia Suveranului Pontif din 2015 prin care l-a numit pe episcopul Juan Barros la conducerea micii dioceze Osorno din Chile. Barros a fost acuzat că şi-a protejat fostul mentor, părintele Fernando Karadima, care în urma unei anchete desfăşurate la Vatican a fost găsit vinovat, în 2011, de abuz asupra unor adolescenţi, timp de mai mulţi ani. Karadima a negat acuzaţiile, iar Barros a spus că nu are cunoştinţe despre aceste învinuiri.

În 2011, Vatican l-a găsit vinovat pe Karadima şi l-a condamnat la „penitenţă şi rugăciune” pe viaţă. Nu a fost urmărit penal în Chile, pentru că trecuse prea mult timp de la incidente.

În timpul vizitei în oraşul Iquique din Chile, Suveranul Pontif a spus că nu u existat dovezi cu privire la acuzaţiile de abuz care i-au fost aduse preotului Karadima, acoperite de Barros. Una dintre victimele preotului, Juan Andres Murillo, a spus că afirmaţia Suveranului Pontif sunt inacceptabile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite