ONU avertizează că există riscul unui „război la scară mare” între Israel şi Hamas

ONU avertizează că există riscul unui „război la scară mare” între Israel şi Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Hamas că va „plăti un preţ greu” pentru atacurile lansate împotriva ţării sale FOTO EPA-EFE

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare”, a avertizat marţi emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, făcând apel către cele două părţi să pună capăt „imediat” confruntărilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Încetaţi imediat tirurile. Această escaladare se îndreaptă spre un război la scară mare. Liderii tuturor taberelor trebuie să se angajeze în favoarea unei detensionări. Un război în Gaza ar fi devastator şi cei care vor plăti preţul sunt oamenii simpli”, a scris Wennesland pe Twitter, potrivit AFP.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a declarat marţi seara că atacurile Tsahal asupra Fâşiei Gaza „nu sunt decât începutul” unei campanii militare care „are încă multe ţinte în vizor” pentru a slăbi mişcarea islamistă Hamas ce deţine controlul asupra acestui teritoriu palestinian şi care a lansat de luni sute de rachete asupra statului evreu, notează AFP.

„Nicio ţară suverană nu ar accepta să se tragă asupra populaţiei sale, nici noi nu acceptăm”, a spus Gantz, după ce trei persoane au murit în Israel în urma atacurilor Hamas.

Hamas a anunţat că a lansat 130 de rachete în direcţia Israelului ca represalii la distrugerea de către aviaţia israeliană a unei clădiri de 13 etaje din Gaza.

„Dacă (Israelul, n. red.) vrea o escaladare, rezistenţa este pregătită, şi dacă (Israelul, n. red.) vrea să înceteze, noi suntem gata de asemenea”, a declarat marţi seara liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

Cel puţin 30 de palestinieni au fost ucişi în urma raidurilor israeliene.

Liderul Hamas le-a cerut totodată forţelor de ordine israeliene să se retragă de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim.

Valul de atacuri între Hamas şi Israel are loc după câteva zile de ciocniri în Ierusalimul de Est între palestieni şi forţele de ordine israelieni soldate cu sute de răniţi.

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni miercuri într-o şedinţă pe tema acestui conflict.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările