OMS: Varianta indiană a SARS-CoV-2, care a aruncat India în colaps, detectată „în cel puţin 17 ţări”. Ce are special mutaţia? FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crematorii improvizate în India
Crematorii improvizate în India

Variantă indiană a coronavirusului, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în „cel puţin 17 ţări”, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP.

Potrivit OMS, varianta B.1.617, mai frecvent cunoscută sub numele de varianta indiană pentru că prima dată a apărut în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom, în „cel puţin 17 ţări”.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei.

În ultimele zile, varianta a fost semnalată, de asemenea, în mai multe ţări europene (Belgia, Elveţia, Grecia, Italia).

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

OMS a clasificat recent această variantă ca ‘variantă de interes”, şi nu ca „variantă preocupantă”. Or, acest ultim nume ar indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale).

Şi această variantă ridică încă întrebări. „Alte comportamente” pot fi, de asemenea, la originea recrudescenţei cazurilor în India, a spus OMS, cum ar fi nerespectarea restricţiilor sanitare şi adunările în masă.

Organizaţia a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori „poate juca un rol în resurgenţa cazurilor” în India.

India se confruntă cu o explozie de cazuri, depăşind luni un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

„Cercetări suplimentare” mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană „sunt necesare urgent” pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India.

Varianta B.1.617 a fost acuzată de unii pentru creşterea infecţiilor din India, care raporta luni peste 350.000 de cazuri, un record mondial pentru o ţară într-o singură zi.

Experţii în sănătate cred că adevărata cifră ar putea fi mult mai mare. Dar oamenii de ştiinţă ne îndeamnă să nu tragem concluzii cu privire la măsura în care mutantul singur ar fi responsabil de creşterea ameţitoare a cazurilor din ultimele săptămâni.

Ei susţin că există puţine dovezi serioase despre virulenţa şi transmisibilitatea variantei şi indică alţi factori posibili. Problema este că, în raport cu dimensiunea populaţiei sale, India a realizat foarte puţin din întreaga secvenţiere a genomului, care este singurul mod fiabil de a urmări evoluţia variantelor.

Prin urmare, nu se cunoaşte în realitate amploarea implicării variantei B.1.617, deşi reprezintă aproximativ două treimi din genomurile raportate din ţară.

 The Guardian atrage atenţia că, potrivit multor experţi, valul actual nu-şi va atinge vârful timp de cel puţin trei săptămâni şi că numărul real al deceselor şi al îmbolnăvirilor este mult mai mare decât s-a anunţat oficial.

Rata de pozitivitate din Delhi a continuat să crească la peste 35%. În timp ce în oraşul Kolkata din Bengalul de Vest, un stat care desfăşoară alegeri regionale puternic criticate, medicii au raportat că a fost de aproape 50%.

Şi Unherd crede că tot ceea ce vedem este doar începutul. Publicaţia citează un matematician indian, care raportează că doar într-un singur oraş au existat 476 de înmormântări în într-o singură zi, faţă de aproximativ 100 în mod normal. Şi totuşi, au fost raportate doar trei decese de Covid.

India are o populaţie relativ tânără, iar riscul de deces din cauza Covid este puternic legat de vârstă.   Dar totul se va schimba acum. Sistemul de sănătate indian este copleşit; nu există oxigen pentru a menţine pacienţii în viaţă.

Ce este special la mutaţia indiană ?

Tulpina descoperită în India care se răspândeşte rapid este considerată vinovată pentru valul enorm de infectări. Tulpina din India conţine două mutaţii cu proteina spike, lucru care ar putea scădea eficienţa anticorpilor.

Tulpina B.1 .617 de COVID-19 care a fost descoperită în India în octombrie poartă două mutaţi care nu au mai fost depistate împreună în trecut. Tulpina a fost depistată şi în Australia, Regatul Unit şi în Statele Unite. Nu este însă clar cât de letală este tulpina.

Mutaţia L425R a mai fost descoperită într-o tulpină din California, cauzează ineficienţă crescută la vaccin ;i are potenţialul să împiedice răspunsul sistemului imunitar

Mutaţia E484Q seamănă cu tulpina E484K găsită în Regatul Unit şi în Africa de Sud, scade eficienţa anticorpilor

În circulaţie se mai află şi tulpina Bengal, numită după zona în care a fost depistată tot mai des în India.

Imagini apocaliptice din India

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze grav India, aceasta aflându-se acum în al doilea val. Numărul de cazuri creşte rapid iar situaţia atinge un punct critic.

Cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, India este una dintre cele mai afectate ţări din lume de pandemia cu Covid-19. Peste 323.000 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit raportării de marţi, într-o scădere uşoară faţă de statistica de luni (peste 352.000 de noi cazuri).

17,6 milioane de indieni au fost diagnosticaţi până acum cu Covid-19. Numărul deceselor se apropie astfel de borna de 200.000.

Iar datele epidemiologice care vin dinspre India sunt îngrijorătoare. Specialiştii sunt de părere că escaladarea numărului de cazuri ar putea fi cauzată de noua tulpină a virusului, care stârneşte îngrijorări la nivel internaţional.

Există şi un deficit de doze de oxigen, pacienţii aşteptând ore sau zile în şir în faţa spitalelor care nu mai pot face faţă.

Crematoriile sunt şi ele suprasolicitate cu angajaţi lucrând peste noapte iar rudele decedaţilor fiind nevoite să ajute la arderi.

În mai multe oraşe, parcuri şi parcări abandonate sunt transformate în crematorii. Al Jazeera dezvăluie o imagine apocaliptică din India acestor zile: ”Cuptoarele cu gaz şi lemne de foc de la un crematoriu din statul Gujarat din vestul Indiei au funcţionat atât de mult, fără pauze, încât părţile metalice au început să se topească”.

Criza de oxigen

Doctorul Harjit Singh Bhatti de la secţia COVID-19 a spitalului Manipal din Delhi, a declarat pentru BBC că „pacienţii nu primesc oxigen şi mor pe străzi.”

În mod normal mediul clinic consumă 15% din proviziile de oxigen, restul fiind folosit de sectorul industrial. Din cauza celui de al doilea val de infecţii, 90% din proviziile naţionale sunt acum direcţionate către sectorul medical.

Pentru a susţine situaţia, guvernul a inaugurat „Oxygen Express”, trenuri care vor transporta cilindre de oxigen unde este nevoie de ele.

O altă iniţiativă introdusă de autorităţi este transformarea trenurilor în saloane medicale COVID-19.

Aproximativ 4.000 de trenuri vor fi echipate cu cilindre de oxigen şi paturi improvizate pentru a găzdui pacienţii cu simptome moderate. Vagoanele dispun în total de 64.000 de paturi şi vor călători unde este nevoie de ele.

Cum s-a ajuns la situaţia actuală

Din luna ianuarie, India începuse campania de „diplomaţie a vaccinurilor”, guvernul condus de prim ministrul Narendra Modi având o atitudine extrem de optimistă vizând pandemia.

Cu acest optimism răspândit de atitudinea guvernului au venit şi relaxările restricţilor. La mijlocul lui martie, la două meciuri majore de cricket, 130.000 de suporteri au putut asista fără a trebui să poarte mască.

Pe lângă asta, centrele comerciale din oraşele mari, sălile de sport dar şi alte facilităţi s-au întors şi ele la capacitate maximă. Deseori, oamenii nu au respectat distanţarea socială şi purtarea măştii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite