Norvegia: Barack Obama va fi păzit de peste 2.000 de poliţişti la Oslo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama este gata să primească Premiul Nobel pentru Pace
Barack Obama este gata să primească Premiul Nobel pentru Pace

Peste 2.000 de poliţişti norvegieni, inclusiv luneşti de elită şi echipe cu câini, vor fi mobilizaţi pentru înmânarea Premiului Nobel pentru Pace preşedintelui american, Barack Obama, joi, la Oslo, a anunţat poliţia luni, relatează AFP.

"Este fără îndoială mobilizarea poliţienească cea mai importantă pe care a văzut-o vreodată Norvegia, pentru a garanta securitatea unei singure persoane", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul poliţiei din Oslo, Johan Fredriksen.

O parte a centrului capitalei norvegiene, de obicei foarte paşnic, va fi complet încercuită în timpul sejurului preşedintelui american, luneşti de elită se vor afla pe acoperişuri, în timp ce numeroase guri de canal au fost deja sigilate.

Vor fi mobilizaţi între 2.000 şi 2.500 de poliţişti, majoritatea înarmaţi - fapt neobişnuit în Norvegia -, a precizat Fredriksen.

Guvernul norvegian a deblocat în favoarea forţelor de securitate un buget excepţional în valoare de 92 de milioane de coroane (10,9 milioane de euro), respectiv de 11 ori suma oferită laureatului premiului Nobel.

Numeroase organizaţii au prevăzut manifestaţii joi seara, în apropierea hotelului unde va sta Obama, în special pentru a protesta faţă de angajamentul militar american sporit în Afganistan şi împotriva armei nucleare.

"Nobelul pentru Pace creează obligaţii. Decizia de a trimite militari suplimentari în Afganistan este tristă şi cinică şi arată că Obama nu conştientizează măsura obligaţiilor sale", a explicat pentru AFP Benjamin Endre Larsen, liderul Fredsinitiativet, un grup de organizaţii aflat la originea manifestaţiei.

"Apreciem că Obama a primit premiul prematur, dar acum, că îl are, trebuie să se arate demn de el", a adăugat acesta.

Poliţia din Oslo a afirmat că va face în aşa fel ca toate părerile să poată fi exprimate pentru ca Obama să le audă.

"Nu avem nicio intenţie de a cenzura sau împiedica libertatea de exprimare. Un om politic experimentat trebuie să poată tolera toate tipurile de mesaje. Este bine şi sănătos pentru democraţie", a afirmat Johan Fredriksen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite