Nigeria: Jihadiştii de la Boko Haram, terorizaţi de spiritele morţilor

Nigeria: Jihadiştii de la Boko Haram, terorizaţi de spiritele morţilor

Fără milă: Boko Haram a răspândit teroare în Nigeria, prin masacre, răpiri şi atentate teroriste

Luptătorii jihadişti din gruparea nigeriană Boko Haram au început să îşi părăsească ascunzătorile din zonele împădurite de teama şerpilor şi a albinelor, pe care le consideră spirite reîncarnate ale celor pe care i-au ucis.

Doi terorişti din Boko Haram au fost arestaţi recent în nord-estul Nigeriei şi au declarat, printre altele, că în ultimele zile se produce un fenomen care i-a înfricoşat chiar şi pe liderii jihadişti. Se pare că mai mulţi comandanţi ai grupării au fost ucişi în pădurea Sambisa, la graniţa cu statul Camerun, după ce au fost atacaţi de şerpi şi, ulterior, înţepaţi de roiuri de albine.

Gruparea islamistă al cărui nume înseamnă „educaţia occidentală e păcat“ a răspândit teroarea în Nigeria în ultimele luni, după ce peste 300 de eleve au fost răpite pentru că mergeau la şcoală. Teoriştii au comis, de asemenea, mai multe atacuri cu bombă, cele mai recente asupra unei şcoli –soldat cu 10 morţi – şi într-o piaţă din Abuja unde oamenii urmăreau un meci al Naţionalei la Campionatul Mondial – atac soldat cu peste 20 de nigerieni ucişi.

Scopul lor este impunerea legii Sharia şi împiedicarea educaţie şcolare pentru fetele musulmane. Jihadiştii vizează şi creştinii nigerieni, asupra cărora au comis mai multe masacre, inclusiv decapitări în plină stradă. Autorităţile nigeriene s-au dovedit până în prezent incapabile să gestioneze criza din ţară.

Se pare însă că situaţia este pe cale să se răstoarne în favoarea armatei nigeriene, care nu reuşea să pătrundă în zonele împădurite unde se ascundeau teroriştii. Aceştia părăsesc voluntar pădurile de frica spiritelor, potrivit mărturiilor celor doi jihadişti arestaţi.

Kolo Mustapha, unul dintre membrii Boko Haram, a fost citat de presa nigeriană spunând: „Mulţi dintre noi fugim din păduri pentru că suntem atacaţi de şerpi şi albine. Odată ce muşcă, dispar, iar victimele nu supravieţuiesc nici măcar 24 de ore“.

Jihadiştii consideră că există o explicaţie supranaturală în cazul acestor atacuri şi anume că vietăţile sunt spriritele reîncarnate ale celor pe care ei i-au ucis. Mustapha a fost prins în timp ce a fugit într-un sat de lângă pădurea Sambosa, îngrozit de un alt atac al şerpilor şi albinelor.

Şi al doilea terorist prins, Umar Abor, a confirmat spusele prietenului său: „Aproape toţi tovarăşii noştri fug din Sambisa din cauza atacurilor constante ale animalelor“. Oamenii recunosc că atacurile sunt preţul pe care îl plătesc pentru crimele odioase pe care le-au comis în ţară.

Localnicii au confirmat că militanţii Boko Haram au început să părăsească pădurile, tranzitând satele din apropiere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: