Miliardarii ruşi au învins criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul superbogaţilor din Rusia a crescut anul acesta cu 28 faţă de anul trecut, dar ierarhia s-a modificat. Patronul companiei producătoare de oţel Novolipetsk, Vladimir Lisin, a câştigat titlul de cel mai bogat om din Rusia, urmat de Mihail Prohorov şi de Roman Abramovici.

Cele mai mari averi din Rusia s-au refăcut după lovitura grea primită la începutul anului 2009, din cauza crizei globale. Într-un an, numărul de miliardari în dolari a crescut vertiginos, ajungând la 77 în 2010, faţă de 49 în anul precedent.

La baza acestui reviriment stă, susţin analiştii financiari, reluarea creşterii preţurilor la materiile prime. Cinci din cele zece cele mai mari averi au fost făcute de oameni care au afaceri cu metale şi hidrocarburi. Rusia rămâne însă departe de rezultatele din anul 2008, o perioadă a recordurilor, când ţara avea 101 miliardari.

Vladimir Lisin, primul loc

Vladimir Lisin, proprietarul celei mai mari fabrici de oţel, Novolipetsk Steel, a devenit cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 18,8 miliarde de dolari, potrivit revistei de business „Finans". Lisin, în vârstă de 53 de ani, şi-a majorat averea cu 144% faţă de anul trecut şi l-a depăşit pe Prohorov, preşedintele Onexim Group, care a fost desemnat în 2009 cel mai bogat rus. Averea lui Prohorov a crescut doar cu 27%, până la un nivel de 17,85 miliarde de dolari .

Cei doi au făcut o mişcare deşteaptă în 2008, vânzându-şi activele companiilor pe care le deţineau înainte ca indicii bursieri să intre în dedringoladă, asigurându-şi rezerve confortabile de lichidităţi. Vladimir Lisin („Vulpea", cum i se mai spune în Rusia) este vânător pasionat şi amator de trabucuri cubaneze. Îi place să pozeze în revistele de vânătoare sau în cele financiare, având un pistol în mână.

Averea lui reprezintă cam jumătate din cea a fondatorului Microsoft, Bill Gates, care se ridică la 40 de miliarde de dolari, potrivit „Forbes". Căsătorit, tată a trei copii, „Vulpea" a construit unul dintre cele mai mari hipodromuri din Rusia, unde Vladimir Putin este mereu bine-venit.

Pe locul trei se află Roman Abramovici, fostul guvernator al provinciei Ciuhotka şi proprietarul clubului de fotbal Chelsea, cu o avere de 17 miliarde dolari, în urcare cu 22%. Pe poziţiile patru şi cinci se găsesc Suleiman Kerimov, care deţine grupul de investiţii Nafta Moskva şi are o avere de 14,5 miliarde, şi Mihail Fridman, directorul executiv interimar al TNK-BP, cu o avere de 14,3 miliarde.

Susţinere de la Kremlin

Oleg Deripaska, unul dintre cei mai cunoscuţi oligarhi ruşi, se află doar pe poziţia a şasea, cu 13,8 miliarde de dolari. Chiar şi el, care în urmă cu doi ani era în fruntea topului, dar al cărui grup Rusal s-a trezit în 2009 cu o datorie imensă, are acum cu nouă miliarde de dolari mai mult decât la începutul anului trecut.

Oleg Deripaska a reuşit să-şi revină şi cu sprijin din partea Kremlinului care i-a aprobat un împrumut de patru miliarde de dolari. Această sumă l-a salvat pe oligarh, dar i-a înfuriat pe ruşi, mai ales pe cei din clasa de mijloc, care au fost puternic afectaţi de criză şi încă nu şi-au revenit.

Miliardarii care deţin acum primele zece poziţii în top controlează 139,3 miliarde de dolari, cu mai bine de 76 de miliarde mai mult decât în 2009.Cei mai bogaţi cetăţeni ai Rusiei şi-au construit averile în vremurile tulburi care au urmat după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, profitând de privatizarea „bijuteriilor" industriei sovietice.

„Vulpea" Lisin

Vladimir Lisin, sau „Vulpea", cum i se mai spune în Rusia, a fost implicat în luptele aprige pentru supremaţie care s-au dus între oligarhii ruşi, dar a făcut acest lucru într-o discreţie absolută. Succesul lui constă şi în faptul că niciodată nu a supărat guvernul rus şi Kremlinul.

Miliardar pe timp de criză

În pofida crizei şi a indignării publicului, magnaţii ruşi nu au renunţat la fanteziile lor. Au adoptat tactica de a se ascunde de ochii publicului, în aşteptarea unor zile mai liniştite, scrie „The Moscow Times". Bogaţii Rusiei au evitat magazinele şi cluburile de noapte scumpe din ţară, orientându-se spre cele din stăinătate.

Presa, sindicatele, dar şi politicienii şi-au  exprimat  indignarea  faţă  de atitudinea refractară de care au dat dovadă miliardarii în ceea ce priveşte renunţarea la unele bunurile personale costisitoare, în condiţiile în care în firmele pe care le conduceau aveau
loc concedieri şi scăderi de salarii.  

Companiile lui Deripaska, spre exemplu, au primit ajutoare guvernamentale în valoare de mai multe miliarde de dolari, însă magnatul nu şi-a vândut iahtul Queen K, ce valorează 117 milioane de dolari.

Excentricităţile oligarhilor ruşi

Miliardarul rus Vladimir Potanin a anunţat, recent, că vrea să-şi doneze întreaga avere, pentru a-i proteja pe moştenitorii săi, o fată şi doi băieţi, d eoarece consideră că marile averi îi pot ucide pe cei care le moştenesc, scrie RIA Novosti. „Marile moşteniri îi pot ucide pe moştenitori", a spus Potanin când şi-a anunţat planurile de a-şi dona averea, urmând exemplul multimiliardarului american Bill Gates.

Averea lui Potanin este estimată la 2,1 miliarde de dolari. „Un milion de dolari obţinut prin moştenire ajută un om să primească o educaţie bună, să-şi poată găsi de lucru fără grabă şi să se descopere, dar în acelaşi timp îl omoară şi îl lipseşte de un sens al vieţii", a mai spus Potanin.

Miliardarul din Siberia se crede în 2018

Gherman Sterligov a renunţat în urmă cu cinci ani la viaţa luxoasă din Moscova şi s-a mutat într-o căsuţă de lemn din Siberia. El şi-a vândut averea la licitaţie, după o tentativă eşuată de a intra în politică. Conform BBC, cariera sa politică a fost şi cauza declinului financiar. Oligarhul a candidat la funcţia de guvernator al Siberiei, apoi pentru cea de primar al Moscovei şi, în cele din urmă, chiar de preşedinte al Federaţiei Ruse. Soţia sa, Aliona, a renunţat la garderoba de sute de mii de euro şi a trecut la portul tradiţional rusesc.

Soţii Sterligov şi cei patru copii ai lor stau într-o casă fără curent electric, fără apă curentă, fără televizor şi telefon, la 15 kilometri distanţă de cea mai apropiată aşezare. Sterligov nu-şi doreşte să se întoarcă la viaţa de dinainte. „Ce sunt acum? Doar un ţăran oarecare. Un crescător de animale. Nu cred că Putin se mai teme de mine", se confesa fostul oligarh. Ultima veste de la Sterligov, care este şi preşedinte al unei societăţi ce se ocupă de texte antice, este că ne-am afla în anul 2018, şi nu în 2010.

Evolutia averii
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite