Marea Britanie şi-a încheiat operaţiunile de evacuare din Afganistan. Armata SUA îşi începe retragerea de pe aeroportul din Kabul

Marea Britanie şi-a încheiat operaţiunile de evacuare din Afganistan.
Armata SUA îşi începe retragerea de pe aeroportul din Kabul

Ultimii militari britanici plecaţi din Afganistan FOTO Twitter

Ultimul zbor militar al Marii Britanii a părăsit Kabulul sâmbătă seara după evacuarea a peste 15.000 de persoane în cele două săptămâni de la recucerirea Afganistanului de către talibani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ultimul zbor care transportă personalul Forţelor Armate din Marea Britanie a părăsit Kabulul”, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Reuters.

„Ar trebui să fim mândri de forţele noastre armate, primitori cu cei care sosesc pentru o viaţă mai bună şi trişti pentru cei rămaşi”, a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace cu prilejul încheierii operaţiunii de evacuare.

Marea Britanie a fost alături de Statele Unite încă de la începutul războiului din Afganistan, declanşat pentru distrugerea cuibului de terorişti al-Qaida găzduit în această ţară de către talibani în perioada primului lor regim, între 1996-2001. Al-Qaida este gruparea teroristă declarată vinovată în legătură cu atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, soldat cu aproape 3.000 de morţi.

FOTO Twitter

Peste 450 de militari şi angajaţi ai armatei britanice au murit în cele două decenii de război în Afganistan.

Marea Britanie a suspendat, totodată, operaţiuniel ambasadei sale la Kabul.

Potrivit lui Wallace, între 800 şi 1.100 de afgani care au lucrat pentru Marea Britanie şi erau eligibili pentru evacuare nu vor reuşi să plece pe calea aerului, dar vor fi ajutaţi să plece pe uscat.

Generalul Nick Carter, şeful forţelor armate britanice, a declarat că ţara sa şi aliaţii săi ar putea coopera cu talibanii pe viitor pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de gruparea teroristă Stat Islamic.

„Dacă talibanii sunt capabili să demonstreze că se pot comporta aşa cum ar face-o un guvern normal în cazul unei ameninţări teroriste, atunci este posibil să descoperim că putem acţiona împreună”, a afirmat Carter pentru Sky News.

„Trebuie însă să aşteptăm şi să vedem. Cu siguranţă, unele din relatările pe care le primim despre modul în care aceştia îşi tratează duşmanii ne arată că ar fi destul de dificil pentru noi să colaborăm cu ei în acest moment”, a subliniat generalul britanic.

Armata SUA se retrage şi lasă aeroportul pe mâna talibanilor

Pe de altă parte, potrivit Pentagonului, trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, în timp ce operaţiunea internaţională de evacuare din capitala Afganistanului este pe sfârşite. Data-limită pentru încheierea operaţiunii de evacuare este 31 august.

Conform unui oficial american, circa 4.000 de militari americani se mai aflau sâmbătă pe aeroportul din Kabul.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că retragerea soldaţilor americani de pe aeroport a început, dar a refuzat să precizeze căţi soldaţi mai sunt prezenţi la faţa locului.

Talibanii spun la rândul lor că au început să preia controlul asupra zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii lor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările