MAE israelian îl critică dur pe emisarul ONU: „Ignoraţi 1.000 de rachete trase de Hamas şi Jihadul Islamic”. Violenţele de la Lod, calificate drept un „pogrom”

MAE israelian îl critică dur pe emisarul ONU: „Ignoraţi 1.000 de rachete trase de Hamas şi Jihadul Islamic”. Violenţele de la Lod, calificate drept un „pogrom”

Bombardament în Gaza FOTO EPA-EFE

Ministerul israelian de Externe l-a criticat dur pe emisarul ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, acuzându-l că a „ignorat” în intervenţia sa atacurile cu rachete ale Hamas şi Jihadului Islamic împotriva statului evreu.

„Încetaţi imediat tirurile. Această escaladare se îndreaptă spre un război la scară mare. Liderii tuturor taberelor trebuie să se angajeze în favoarea unei detensionări. Un război în Gaza ar fi devastator şi cei care vor plăti preţul sunt oamenii simpli”, a scris Wennesland pe Twitter, potrivit AFP.

Tor Wennesland a publicat acest mesaj înainte de întrunirea Consiliului de Securitate al ONU pe tema noului episod de violenţe între Hamas şi Israel, izbucnit luni cu un prim atac de rachete al mişcării islamiste ca reacţie la ciocnirile din Ierusalim dintre forţele de ordine israeliene şi palestinieni.

Diplomaţia israeliană a reacţionat vehement în legătură cu intervenţia lui Wennesland, acuzându-l pe emisarul ONU că este părtinitor.

„Vorbiţi depre costul războiului din Gaza, în timp ce ignoraţi 1.000 de rachete trase de grupurile teroriste Hamas şi Jihadul Islamic asupra oraşelor israeliene în ultimele 36 de ore”, transmite agenţia TPS, preluată de Agerpres.

Cel puţin 54 de persoane au fost ucise până miercuri în atacurile cu rachete dintre Israel şi Hamas - 48 în Fâşia Gaza şi şase în teritoriul israelian.

Atacurile au continuat miercuri, Hamas ţintind îndeosebi în sudul Israelului. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite după ce o rachetă a lovit miercuri dimineaţă un vehicul care patrula lângă graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza. Atacul a fost revendicat de mişcarea islamistă Hamas.

Miercuri dimineaţă, sirenele de avertizare au răsunat la Tel Aviv, unde au fost auzite mai multe explozii. Potrivit presei israeliene, Hamas a lansat 110 rachete spre acest oraş de la Marea Mediterană.

Preşedintele Israelului denunţă un „pogrom”

La Lod, un oraş mixt de lângă Tel Aviv, Guvernul israelian a instituit starea de urgenţă după o revoltă a comunităţii arabe.

Mai multe maşini au fost incendiate şi 12 oameni au fost răniţi în ciocnirile de marţi seara pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil.

Evocând violenţele de la Lod, preşedintele israelian Reuven Rivlin a denunţat miercuri un „pogrom de neiertat”.

„Scene ale pogromului din Lod şi tulburări în toată ţară din partea unei mulţimi arabe avide de sânge, de a răni persoane, de a distruge proprietăţi şi chiar de a ataca locuri sacre evreieşti sunt de neiertat”, a spus Rivlin, citat într-un comunicat.

Violenţe au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe oraşe mixte şi localităţi arabe din Israel, constată AFP.

Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după înfiinţarea statului Israel în 1948, arabii israelieni constituie circa 20% din populaţia statului evreu. Această comunitate se declară cu regularitate victima discriminării în raport cu majoritatea evreiască, notează AFP.

În total, 270 de persoane au fost arestate în urma violenţelor din noaptea de marţi spre miercuri din Israel.

„Guvernul israelian trebuie să-i urmărească pe autorii violenţelor cu fermitate”, a subliniat Rivlin, acuzându-i pe politicienii arabi israelieni de „tăcere ruşinoasă”.

„Distrugerea de către răsculaţii arabi a unui drapel israelian şi înlocuirea acestuia cu un drapel palestinian reprezintă un atac brutal faţă de existenţa comună în cadrul statului Israel”, a apreciat preşedintele israelian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările